Ezeket látta már?

Régóta fáj a háta? Ezeket a módszereket próbálja ki!

hátfájás, kezelés, nyakfájás, fájdallom

A hátfájás megnehezítheti a mindennapokat. A fájdalmat különböző módszerekkel csillapíthatjuk. Ezeket érdemes kipróbálni!

Ha 3 hónapnál hosszabb ideig áll fenn a hátfájdalom, már krónikusnak nevezhetjük. A krónikus hátfájdalomnak lehetnek egyértelmű kiinduló okai, mint például egy sérülés, megerőltetés, hirtelen mozdulat.

Hátfájást okozó betegségek

Ezen felül vannak igen gyakori betegségek, amelyek tartós fájdalmat eredményezhetnek:

  1. Porckopás, amelynek következtében elvékonyodnak a porcok a gerincben.
  2. Gerinccsatorna szűkület, amely a gerinc bármely szegmensében előfordulhat.
  3. Porckorong probléma, mint például sérv vagy kiboltosulás.
  4. Myofasciális fájdalom, ami izomfájdalmat és – gyengeséget eredményez.
  5. A hátfájdalomnál ugyanakkor a lúdtalp, a csípő, a térd elváltozások mellett gondolnunk kell a vese, a prosztata, a húgyhólyag problémáinak, és a nőgyógyászati okok, valamint a béltraktus betegségeinek kizárására is. 

Mi segíthet hátfájás esetén?

1. Masszőr, csontkovács

A krónikus hátfájdalom gyakori okozója a rossz testtartás és az ülő életmód következtében kialakuló gerincferdülés, izomletapadás.

A ferde tartásban a terhelés ugyanis egyenlőtlen oszlik el, ez viszont a hát ellentétes felén is kialakít deformációt, mert a test megpróbál korrigálni. Mindez pedig azt eredményezi, hogy az ízületek és a csigolyák begyulladnak. A tünetek jelentkezésekor keressünk fel szakképzett masszőrt vagy csontkovácsot, aki a „beakadt és letapadt” izmokat és csontokat helyre teszi.

2. Gyógytorna

Ma már szinte a hát minden részének fájdalmára van külön kifejlesztett terápia. Gyógytornász segítségével többféle gerinctorna közül is választhatunk, de a leghatásosabb a személyre szabott speciális mozdulatsor, amit otthon és a munkahelyen is gyakorolhatunk. Az automatikusnak hitt mozdulatok - mint lehajlás, emelés – hátfájdalmak esetén újratanulandók a gyógytornász segítségével.

Ha kitartóan végezzük a feladatsort, akkor sikerül annyira megerősíteni a gerinc menti izmokat, hogy bátran kiadósabb mozgásformákban is gondolkozhatunk.

Így jelzi szervezetünk, hogy ideje méregteleníteni - kattintson tovább!

3. Mozgásterápia

Fontos, hogy a hátfájdalomtól szenvedő páciensek ne meneküljenek inaktivitásba, hanem igyekezzenek megtalálni a hozzájuk leginkább illeszkedő mozgásformát. Ez lehet például jóga, úszás, pilates, gerinctréning, body art stb.

4. Életmódbeli változtatás

Amikor krónikus hátfájdalommal kell élnie valakinek, fontos, hogy figyelje a teste jelzéseit. Ülőmunka esetén óránként álljunk fel, nyújtsuk ki a gerincünket, lazítsuk el a nyakizmokat, járjunk el úszni, ne hagyjuk, hogy a rossz szokásaink uralják mindennapjainkat.

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!5. Injekciós kezelések

A helyi gyulladáscsökkentő injekció gyakran használt eljárás hátfájdalom esetén, különösen, ha jelentős fájdalmakat él meg a páciens. A kortikoszteroid nevű hatóanyag az ízületi résbe fecskendezve gyorsan eljut a gyulladás helyére, így gyorsabban és hatékonyabban fejti ki a fájdalomcsillapító hatást, mint a szájon át szedhető gyógyszerek, és kevesebb is a mellékhatása azoknál. Természetes hatóanyagú kezelésként szóba jöhet az orvosi kollagén terápia, amellyel elérhető a gyulladás csökkentése. Sőt a gyors fájdalomcsillapítás mellett a szöveti képleteket is meg lehet erősíteni, ami hosszú távú fájdalomcsökkenést eredményez.

6. Akupunktúra

Az akupunktúra azért lehet különösen hatékony, mivel nemcsak az orvosi kollagén-injekció, a lökéshullám kezelés, illetve a szakember irányításával végzett gyógytorna kiegészítőjeként működik, hanem adott esetben önálló módszerként is megállhatja a helyét.

A krónikus hátfájdalommal nehéz megbirkózni, ha nem ismert az oka, éppen ezért minden kezelést egy alapos kivizsgálásnak kell megelőznie.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Újabban ügyetlenebbnek érzi magát? A porckorongsérvre is figyelmeztethet

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#hátfájás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához