Ezeket látta már?

Miért fáj hátul a fejem? Ízületi gyulladás és rossz tartás is okozhatja

miért fáj hátul a fejem ok

Az, hogy hol fáj a fejünk, fontos jelzésértékkel bírhat. Lássuk, mit jelenhet az, ha hátul hasogat a fejünk!

A fejfájás igen gyakori panasz, szinte nincs is olyan ember, aki időnként ne tapasztalná. A tünet a fej bármely részét érintheti, ám általában a halántékon, a fejtetőn, illetve a fej hátsó részén dominánsabb a fájdalom.

Tenziós fejfájás

Ez a fejfájás leggyakoribb típusa. Főleg akkor lép fel, amikor a fej és a nyak izmai megfeszülnek - ez tompa, nem lüktető fájdalmat okozhat a fej oldalán és hátsó részén. Minimum 30 percig tart a panasz, ám nem ritka, amikor több napon át jelen van (akár egy hétig is). A feszülő érzés átterjedhet a tarkóra, az arcra és a nyakra is. Hányással, hányingerrel nem jár, mozgás nem ront a fájdalmon.

Rossz testtartás

Ha rossz testtartással ül, illetve áll, azzal könnyen megerőltetheti a fej hátsó területén, a hát felső részén, a nyakon, illetve az állkapcson lévő izmokat, valamint nyomást gyakorolhat az itt lévő idegekre. A rossz testtartásból eredő feszültség így erős fájdalmat okozhat a fej hátsó részén. Próbáljon meg egyenes háttal ülni és a monitort szemmagasságba rakni. Amennyiben nem segít, úgy érdemes gyógytornász, fizikoterapeuta segítségét kérni.

Migrén

Migrén esetén igen súlyos fejfájás rohamok jelentkeznek - többnyire rendszeresen. A panasz féloldali és ugyanúgy érintheti az arcot mint a fej hátulját. A probléma gyakran ún. aurával jár együtt, melynek során a beteg villódzó fényeket, foltokat lát. Az érintettek általában érzékenyek a fényre, a zajra, illetve az erős szagokra. A mozgás súlyosbíthatja a migrénes fájdalmat, mely néhány órától több napig eltarthat.

Occipitális neuralgia

Az occipitális neuralgia-t tarkótáji neuralgia-nak is nevezik. Ez egy ritka, de súlyos fejfájás, amely általában a nyak tövénél kezdődik és megy fel egészen a fejig, majd a fülek mögé terjed. Akkor lép fel, amikor az ún. occipitális idegek károsodnak, irritálódnak. Okozhatja ezt daganat, arthritis, sérülés és a fej hosszas, rossz tartása is. A fájdalom hullámzó, hol igen erős, hol pedig enyhül és mozgásra súlyosbodik. A kezelési lehetőségek közé tartozik a pihenés, a masszázs, a fizikoterápia és a fájdalomcsillapítók alkalmazása. Súlyos fájdalom esetén gyógyszerekre lehet szükség, például orális izomlazítókra, idegblokkoló injekciókra, szteroid injekciókra vagy helyi érzéstelenítésre.

Ízületi gyulladás

Az ízületi gyulladás okozta fejfájás fő tünete a fej hátsó részének fájdalma, amely mozgás hatására fokozódik. Ez lehet a gerinc első, második vagy harmadik csigolyájának ízületi gyulladásának eredménye, melyet kiválthatnak például a nyak csontszerkezetében bekövetkezett változások, illetve gyulladt erek is. Kezelése általában gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, izomlazítókkal vagy ezek kombinációjával történik.

Cervicogén fejfájás

Ez valójában nyaki gerinc eredetű fejfájás, vagyis a probléma oka a nyakban van, a fájdalom "csupán" kisugárzik a fejbe, ahol akár migrénszerű tüneteket is okozhat. Legtöbbször féloldali és a tartótájékra fut fel a fájdalom. A cervicogén fejfájás néhány lehetséges oka:

  • gyulladás 
  • nyaksérülés vagy trauma 
  • a nyakcsigolyák rendellenességei 
  • nyak megerőltetése 

Mivel a nyaki idegek felelősek a fájdalomingerek továbbításáért, a nyaki problémák könnyen kiválthatják a cervicogén fejfájást.

Mikor forduljon orvoshoz fejfájásával?

  • fejsérülést követő fejfájás
  • hirtelen fellépő, súlyos fejfájás
  • eszméletvesztés, zavartság
  • nyaki merevség
  • mozgáskoordináció elvesztése
  • beszédzavarok

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A fejfájás mellett nyaki merevséget is tapasztal? Ekkor forduljon orvoshoz

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fejfájás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához