Ezeket látta már?

Migrén - tönkreteheti az életminőséget, mégis sokan vonakodnak orvoshoz menni

migrén orvos életminőség kezelés

Minden harmadik migrénes beteg vonakodik orvosi segítséget kérni és sokan ezért az az orvosokat hibáztatják .

A migrén lényegesen több, mint egy egyszerű fejfájás, ennek ellenére sokan használják egymás szinonimájaként. Pedig a migrén valójában az agyat és az idegrendszert érintő betegség, mely olyannyira nagy fájdalmakat okozhat, hogy az illető képtelen ellátni mindennapi teendőt és nem ritkán munkakiesést is okoz. Ez a legelterjedtebb neurológiai állapot, világszerte az emberek kb. 15 százaléka szenved tőle. Ez az arány könnyen lehet, hogy még magasabb, hiszen sokan nem mennek orvoshoz panaszaikkal.

Minden 3. beteg nem szívesen megy orvoshoz

Bár az állapot - mely jellemzően rendszeresen vissza-visszatér- jelentősen rányomja az életminőségre a bélyegét, ennek ellenére sokan nem akarnak orvoshoz fordulni. Az Amerikai Fejfájás Társaság éves találkozóján bemutatott, nemrégiben végzett felmérés eredményei szerint a migrénes betegek közül majdnem minden harmadik vonakodik szakember segítséget kérni, és ezért többen is az egészségügyet, az orvosokat hibáztatják.

A résztvevők állítása szerint ennek oka a következők:

  • a panaszaik elutasításától való félelem
  • a meggyőződés, hogy az orvosok nem tudnak segítséget nyújtani
  • korábbi rossz tapasztalat az orvoslátogatás alkalmával

A felmérésben részt vevők átlagosan négy orvosnál jártak, mielőtt megkapták a migrén diagnózisát.

Sokszor még a betegek sem gyanítják, hogy migrén okozza panaszaikat

A tanulmányban 500 migrénes felnőtt vett részt. A felüknek epizodikus migrénje volt, másik felük pedig krónikus migrénről számolt be. 46%-uknál állt fenn szorongás, 33%-uknál pedig depresszió.

Szinte minden válaszadó megkezdte a kezelést az első calcitonin gén-kapcsolódó peptid (CGRP) monoklonális antitesttel.

- Ezek olyan emberek voltak, akiknek elég súlyos és meghatározó a betegségük ahhoz, hogy szükségük volt a legmagasabb szintű megelőző gyógyszerekre – mondta Dr. Elizabeth K. Seng, PhD, Albert Einstein Főiskola neurológiai osztályának egyetemi docense.

A résztvevők több mint 70%-a nyilatkozta, hogy a diagnózis felállítása előtt már gyanította, hogy migrénje van, ami azt is jelenti, kb. 30%-uk számára meglepetés volt - ez pedig nem jó arány.

Voltak olyanok akiknek a családtagjaik hívták fel a figyelmet a migrén lehetőségére, és csupán 17,4%-uk mondta azt, hogy orvosuk utalt rá, hogy lehet, hogy fennáll náluk a betegség.

Nem bíznak az orvosi segítségben

A válaszadók csaknem harmada (30,5%) számolt be arról, hogy nem szívesen kér orvosi segítséget.

- Néhányan azt mondták, hogy nem gondolták, hogy az orvos többet tehetne, mint amennyit ők megtesznek maguktól, illetve tartanak attól, hogy nem veszik komolyan őket. Olyanok is voltak, akik bár fordultak már korábban orvosokhoz, ám nem lettek jobban - mondta Dr. Seng, aki hozzátette, hogy a válaszadók a diagnózis felállítása előtt átlagosan négy orvossal konzultáltak.

A migrénről a résztvevők leggyakoribb információforrása a család és a barátok voltak, majd ezt követte az internet. Leggyakrabban akkor járnak orvostól orvosig, amikor a betegség már a tanulmányaikat és a munkavégzésüket is befolyásolja.

Sokan bíznak az életmódban

A betegek egy részét megkérdezték arról, hogy szerintük mik segíthetnek a migrénes rohamok ellen. A legtöbben diétát és a stressz csökkentését említették, míg a táplálékkiegészítőket, a testmozgást és a relaxációs technikákat már sokkal ritkábban.

Ne csak a betegek, de az orvosok is ismerjék fel jobban a migrént

Dr. Nina Riggins, a The Neuron Clinic fejfájásközpontjának igazgatója szerint a felmérés eredményei igen hasznosak, mivel rávilágítanak arra, hogy jobb oktatást és információs anyagokat kell, hogy kapjanak mind a lakosok, mind az orvosok.

Fontos lenne az is, hogy az orvosoknak biztosítsák a szükséges eszközöket a migrén azonosításához - ez különösen fontos, mivel olyan új migrénterápiák váltak és válnak elérhetővé, amelyek javíthatják a kezelés hatékonyságát és kevesebb mellékhatással is járhatnak.

Milyen migrén elleni kezelések elérhetőek jelenleg?

  • akut kezelésre NSAID fájdalomcsillapítók
  • megelőzésre béta-blokkolók
  • botox
  • migrén specifikus gyógyszerek (triptánok, ditans)
  • kiegészítésnek akupunktúra
  • életmódterápia

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fejfájás időjárás változáskor: innen tudhatja, milyen típusú migrén gyötriEGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

migrén

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához