Ezeket látta már?

Mióta adnak koffeint a fájdalomcsillapítókhoz?

gyógyszer

Korábban csillapíthatatlan fejfájásokat sikerült megszüntetni, amikor koffeint is adtak a fájdalomcsillapítókhoz..

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő a koffeines fájdalomcsilapítókról írt, arról, hogy mióta adnak koffeint a fájdalomcsillapítókhoz (pontosabban a nem ópiát analgetikumokhoz) :

"Az első ilyen kombinációban a ma is népszerű metamizol nagyapja, az antipirin szerepelt. Ez az első szintetikus nemszteroid gyulladáscsökkentő, lázcsillapító és fájdalomcsillapító volt (Knorr,1887, Hoechst cég). Egy Martin Overlach nevű német orvos (1860-1912) tapasztalatai szerint azonban erős migrénben nem volt elég hatásos. Így több év kutatás után Ő állt elő 1893-ban a Migraenin nevű szerrel, amely 1 grammban 850 mg antipirint, 90 mg koffeint és 60 mg citromsavat tartalmazott.

Overlach ebből 1,1 grammos adagokat adott a betegeinek. Korábban csillapíthatatlan fejfájások szűntek meg helyes alkalmazás esetén. Használták ezt az összetételt egyéb fájdalmakban, influenzában, lázas betegségekben is. Szabadalom nem védte (akkoriban eljárás szabadalom volt), így patikákban magisztrálisan is készítették.

Overlach azt javasolta, hogy magát a hatóanyagkeveréket nevezzék külön szóval migraeninnek. A Migraenin tablettát magát a Höechst gyártotta (amelyhez a Bayer is tartozott). Kezdetben a koffein szerepével nem voltak tisztában, de később kiderült, hogy általában is elősegíti (potencírozza) a nem ópiát fájdalomcsillapítók (minor analgetikumok) hatását és mára már hatalmas elméleti és klinikai irodalma lett a témának."

Bal bordaív alatti fájdalom - mit jelenthet? Kattintson tovább!

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport