Ezeket látta már?

Ha ilyen fehér csíkot, pöttyöt lát a körmén, jobb, ha megmutatja az orvosnak is!

fehér csíkok, pöttyök körmön vitaminhiány pajzsmirigy

Mit jelentenek a körmökön látható elváltozások? Nem mindig vitaminhiány áll a hátterében.

Szinte mindenkinél előfordult már, hogy egy vagy több körmén fehér foltok, pontok jelentek meg. Az elterjedt vélekedés szerint ennek az elváltozásnak az oka vitamin- vagy ásványianyag-hiány. Valóban ez okozza az elszíneződést?

Mi okozza a köröm elváltozásait?

A leukonychia, vagyis a köröm fehér elszíneződése a köröm színét érintő zavarok közül a leggyakoribb. Az elváltozás érinthet egy vagy több körmöt, a kéz és a láb körmeit egyaránt, és az is igen eltérő lehet, hogy a körömnek mekkora felületét érinti. Ezen tényezők alapján a leukonychiát több típusba sorolhatjuk.

Az elszíneződés önmagában teljesen ártalmatlan, nem okoz semmilyen panaszt, nem jár együtt a köröm gyengeségével, töredezésével, sem pedig fájdalommal. Az elváltozás azonban sokat elárulhat az egészségünkről, és akár komolyabb, az egész szervezetet érintő betegségre is utalhat. Azonban a leggyakrabban csak múló, minimális esztétikai problémáról van szó.

Ha a köröm színének elváltozásairól beszélünk, fontos tisztában lenni azzal, hogy ezek általában nem a szervezet pillanatnyi állapotára utalnak! A köröm lassan növekszik, vagyis egy-egy elváltozás gyakran több hónappal korábbi zavar vagy probléma következményeként alakul ki. Az elszíneződések nagysága, a körmön való elhelyezkedése egyaránt segíthet felderíteni ezt a múltbéli eseményt.

Hasonlóképpen, a legtöbb esetben nem kell attól tartani, hogy az elszíneződés „örökre” megmarad. Ahogy növekszik a köröm, az elszíneződések helyzete is változhat, és általában maximum 8-10 hónap alatt teljesen el is tűnnek a körmünkről.

Mikor forduljunk orvoshoz az elszíneződéssel?

Mivel az elszíneződés, a fehér vonalak vagy foltok kialakulása általában több hónappal korábbi eseményhez köthető, orvosi kivizsgálás javasolt, ha az elszíneződés helyzete nem változik (nem halad a köröm vége felé), ha egymás alatt több elváltozás is megfigyelhető a körmön, illetve, ha nagyobb felület érintett. Akkor is érdemes orvoshoz fordulni, ha minden köröm érintett!

Fehér pöttyök, foltok

Talán nincs is olyan ember, aki ne vett volna még észre egy vagy több körmén kisebb-nagyobb fehér foltokat. Az elváltozás rendkívül gyakori, és bár elterjedt vélekedés, hogy ezek a foltok a szervezet hiánybetegségeire, vitamin- vagy ásványianyag-hiányra utalnakteljesen, hasonló tünetek egészséges emberek körmén is megjelenhet. Előfordulhat, hogy a körömmátrixot érő sérülés okozza az elszíneződést, vagyis a köröm növekedésében történő pillanatnyi zavar látszik később fehér foltként. A sérülés lehet egyszeri vagy ismétlődő is. Gyakori például, hogy a körmüket vagy köröm melletti bőrt rágó gyerekeknél, felnőtteknél alakulnak ki a foltok, esetleg kozmetikai beavatkozás után.

Fehér csíkok, vonalak

Előfordulhat, hogy az elszíneződés nem foltokként, hanem a lunulával párhuzamos, egy vagy több vonalként jelenik meg. Általában minden köröm egyszerre érintett. Az elváltozás kialakulásának oka a köröm növekedési fázisában bekövetkező zavar. Ez a zavar lehet lokális és szisztémás egyaránt. Lokális ok lehet a körömágy sérülése. Az egész szervezetet érintő okok között találjuk a nehézfém- vagy arzénmérgezést, a májbetegségeket, a súlyos, magas lázzal járó fertőző betegségeket. Ez az elváltozás gyakran figyelhető meg kemoterápián átesett daganatos betegeknél.

Leukonychia totalis

A valódi, teljes leukonychia a köröm teljes felületét érinti, és minden körmön megfigyelhető. Ez a tünet utalhat súlyos vese- vagy májkárosodásra, esetleg proteinanyagcsere-zavarokra. Az esetek többségében veleszületett, örökletes rendellenességről van szó. A valódi és teljes leukonychia meglehetősen ritka.

A körmön látszik, mégsem a köröm érintett

Előfordulhat, hogy bár az elváltozások a körömnél láthatóak, valójában nem a köröm érintett, hanem az alatta lévő szövetek, vagyis a körömágy. Ezekben az esetekben a köröm elszíneződése nyomásra általában eltűnik, és az elszíneződés helyzete nem változik a köröm növekedésével.

Az elszíneződés jelentkezhet párhuzamos vonalakként, de akár a köröm egyik fele teljesen érintett lehet! Ezek az elváltozások szinte minden esetben súlyos, az egész szervezetet érintő betegségekre, például vese-, máj- vagy pajzsmirigy-problémákra utalnak, így rendkívül fontos a köröm elszíneződése mögött meghúzódó okok felderítése és kezelése!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől van szájszagunk? Ezek a betegségek okozhatják

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

májbetegség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához