Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Potencianövelőt szedne? Erre nagyon figyeljen oda!

potencianövelő gyógyszer hatása hőség kánikula szívbetegség erek

A vény nélkül kapható potencianövelők szedése számos biztonságossági aggályt vet fel. Lássuk, mire kell figyelni!

Statisztikák alapján a férfiak 40-70 %-a szembesül az élete során valamilyen szexuális zavarral. Az erősebbik nem képviselői ezt kudarcként élik meg, amivel nem fordulnak a háziorvoshoz vagy urológus szakorvoshoz. Sokan vény nélkül kapható szereket vásárolnak maguknak, netán interneten keresztül rendelnek termékeket.

Csodát remél, aki potencianövelőt szed

Bár a férfiak a hirdetések alapján az alfa-hímekre jellemző szexuális vonzerő visszanyerésére és egyfajta megfiatalodásra számítanak a csodaszerként hirdetett távol-keleti tablettáktól, gyógynövényes poroktól, elemi erőt közvetítő aminosavaktól és társaiktól, sok esetben csalódniuk kell. A férfiaknak kínált, szexuális potencianövelőként reklámozott termékek jelentős részének a szedése nemcsak, hogy nem hatásos, de még biztonságosnak sem mondható. A gyógyszernek nem minősülő potencianövelő termékeknél, a hatósági szabályozás és ellenőrzés hiánya miatt, a megfelelő dózis és az összetevők tisztasága egyaránt kérdéses lehet.

Természetesnek mondott szerek - szintetikus molekulákkal keverve

Gyakori probléma, hogy természetes eredetű összetevőket tartalmazó készítményként hirdetett termékek vényköteles hatóanyagokat, tipikusan az erektilis diszfunkció kezelésére alkalmas szintetikus molekulákat (pl. a "kék tabletta" hatóanyagként ismert szildenafilt) tartalmaznak.

Azaz a férfiak nem is tudják, hogy milyen "titkos" összetevő van a tablettában. Egy vizsgálat alapján az USA-ban és Ázsiában értékesített vény nélkül kapható potencianövelők 81 százaléka tartalmazott az erektilis zavarok kezelésében alkalmazott szintetikus molekulákat, azaz olyan összetevő(ke)t, amihez csak orvosi recept birtokában juthatnának az érintettek. Ez elsősorban azokra a szív- és érrendszeri problémákkal küzdő férfiakra nézve jelent veszélyt, akiknél az adott hatóanyag, a potenciálisan súlyos, életveszélyes mellékhatásokra tekintettel egyébként nem lenne szedhető.

Potencianövlők: jó esetben az van a tablettában, amit a dobozra írnak...

Amennyiben valóban az a vény nélkül kapható összetevő van a tablettában, és olyan mennyiségben, ahogy azt a termék csomagolásán feltüntetik, akkor a férfiak egyes esetben a szexuális funkciók enyhe javulásával számolhatnak. Néhány, a férfierő visszanyerését ígérő termékösszetevőnél táblázatba foglaltuk azt, hogy mire is számíthatnak a potencianövelőhöz segítségért fordulók.

Potencianövelőben alkalmazott összetevőAmit tudnak róla...Kockázatok, mellékhatások
CinkErektilis diszfunkció kezelésében nem hatásosSzedése a napi dózisok figyelembe vételével biztonságos.
GinzengAz egyik leggyakrabban alkalmazott, legnagyobb forgalmú gyógynövény.Mellékhatásaként fejfájás, székrekedés, alvászavar jelentkezhet. Csökkentheti a vércukorszintet, ami diabétesz esetén fokozott kockázatot hordoz.
GörögszénaFokozza a szexuális izgalmat és az orgazmus-készséget, növeli az izomerőt, javítja a közérzetet.Szedése során nem jellemzők a mellékhatások.
KirálydinnyeErektilis diszfunkció esetén nem igazolták a hatékonyságát.Magas dózisok bevételét követően beszámoltak máj- és vesekárosító hatásról.
L-argininNéhány esetben javulást hoz erektilis diszfunkció esetén.Mellékhatása vérnyomásesés lehet.
MacaÁllatkísérletesen igazolták a szexuális funkciók fokozódását, humán vonatkozásban nem.Várható mellékhatások: enyhe emelkedés a májenzim-szintekben, kismértékű vérnyomás-emelkedés.
PáfrányfenyőA rendelkezésre álló adatok nem támasztják alá az erektilis diszfunkció kezelésében való hatásosságát.Mellékhatása fejfájás lehet. Kumarin-típusú véralvadásgátló gyógyszerekkel való együttes alkalmazása esetén fokozódhat a vérzésveszély.
PüspöksüvegNincs érezhető hatása a szexuális zavarokraAlapvetően biztonságosnak tekintett gyógynövény. Mellékhatásként okozhat heves szívdobogást, enyhe hangulatemelkedést.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így hat a kevés tesztoszteron az agyára, az alvására és a kedvére

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

tesztoszteron

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához