Ezeket látta már?

220 millió adag Szputnyik vakcinát kötött le a Unicef

szputnyik hatásossága, szputnyik védelem, szputnyik immunitás, szputnyik első oltás

A segélyszervezet az orosz vakcinával is oltani fog.

Az Unicef Szputnyikot is rendelt

Oroszország szerződést írt alá az ENSZ Gyermekalapjával (UNICEF) 220 millió adag koronavírus elleni Szputnyik V orosz vakcina szállításáról – számolt be róla a VG.

A lekötött tételekkel körülbelül 110 millió embert fognak tudni beoltani, de csak az után indulhat útnak, miután az Egészségügyi Világszervezet (WHO) engedélyezte a vakcina vészhelyzeti alkalmazását, amit az oroszok még 2020 októberben kérvényeztek.

A Szputnyik V-vel már több mint 65 országban oltanak, az Európai Unió országai közül azonban eddig csak Magyarországon és Szlovákiában használják. A gyermekjogi szervezetnek ez a negyedik hosszú távú szerződése egy vakcinagyártóval. Oroszország több állammal szállítási szerződéseket kötött, jóllehet saját állampolgárai körében – nemzetközi összehasonlításban – csak lassan növekszik az átoltottsági arány.

Mikortól véd az orosz vakcina?

A Szputnyik V vakcina az első dózistól számítva egy ideig egyáltalán nem véd: az első oltást követő 17-18. napon alakul ki a védelem. Az eddigi kutatások azt mutatják, hogy a második oltás után az oltottak több mint 92 százalékánál megvolt a megfelelő ellenanyagszint.

A klinikai vizsgálati eredmények alapján a Szputnyik V 2. adagjának a felvétele után (első adag után 42 nappal) a vakcina hatékonysága meghaladja a 91 %-ot, a neves Lancet folyóiratban 91,6 %-os értéket publikáltak. Megjegyzendő, hogy a 90 % fölötti hatékonyság a Covid-19 elleni vakcináknál nagyon jónak tekinthető, és korábban csak a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcinája esetén mutattak ki 90 % fölötti értékeket.

A Szputnyik V védőoltás egyébként is magasnak bizonyult hatékonyságát későbbi, valós életből származó, ún. real-world adatok még tovább javították. 2021. április 19-én az Orosz Tudományos Akadémián a vakcinafejlesztők arról számoltak be, hogy 3,8 millió, Szputnyik V-vel kétszer vakcinált orosz lakos körében az oltóanyagnak köszönhetően 97,6 %-os Covid-19 megbetegedéssel szembeni védelem valósult meg. Ilyen módon, a real-world adatot alapul véve, a Szputnyik V hatékonysága a legmagasabb a Covid-19 elleni vakcinák között.

Olvassa el ezt is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához