A BCG oltás védelmet jelenthet a koronavírus ellen?

#koronavírus #BCG #koronavírus ellen #vakcina
2020.04.02.

Habár a koronavírus világjárvány, az országokra jellemző megbetegedés és halálozási arány jelentősen eltér. A legújabb kutatások szerint egy már meglévő védőoltás lehet a kulcs.

Kisebb mértékű az új koronavírus okozta halálozás azokban az országokban, ahol a tuberkulózis megelőzésére kifejlesztett újszülöttkori BCG védőoltást a 20. század első felétől egészen napjainkig kötelező jelleggel alkalmazzák – ismertet egy nemrég napvilágot látott epidemiológiai vizsgálatot dr. Ruppert Mihály PhD-hallgató. Eszerint, ha a megfigyelés helytálló, Magyarország – ahol 1954 óta alkalmazzák az oltást – a kedvezőbb helyzetű országok közé sorolható. Az epidemiológiai megfigyelés bizonyítására a következő napokban, hetekben a világ számos pontján indulnak klinikai vizsgálatok. - írja dr. Ruppert Mihály a semmelweis.hu oldalon.

Hatékony lehet a BCG oltás a koronavírus ellen?

Azt hogy mi annak az oka, hogy egyes országban rendkívül magas, más országokban pedig alacsony a koronavírus okozta megbetegedések és halálozások aránya, már számos kutató vizsgálja. A legújabb eredmények szerint arra jutottak, hogy a kulturális normákban és az egészségügyi ellátás minőségében tapasztalható különbségek mellett a védőoltások alkalmazásának eltérő gyakorlata is befolyásoló tényező lehet.

Dr. Ruppert Mihály leírása szerint egy friss kutatás során azt találták, hogy a tuberkulózis, azaz a TBC megelőzésére kifejlesztett védőoltás, a BCG alkalmazása fordított összefüggést mutat a COVID-19 fertőzöttséggel, illetve a betegség lefolyásával. Azokban az országokban, ahol a 20. század első felétől kezdődően egészen napjainkig az újszülöttkori BCG oltást kötelező jelleggel alkalmazzák, a COVID-19 fertőzés az átlagnál kisebb mértékben vezet a betegek halálához.

Ezzel szemben azokban az országokban, ahol a BCG oltási programokat felfüggesztették (pl. Spanyolország, Franciaország) vagy a kötelező jellegű oltási gyakorlat sosem került bevezetésre (pl. Olaszország) a vírusfertőzés meglehetősen nagy arányban követeli a betegek életét.

Nem éri el a háziorvosát? Hívja az Egészségkalauz orvosait! Kattintson IDE!

Itthon 1954 óta kötelező a BCG oltás

Dr. Ruppert így folytatja:

Tekintve, hogy a koronavírus elsősorban az idősebb korosztály számára jelent fenyegetést, azokban az országokban, ahol a BCG vakcinát viszonylag későn vezették be (pl. Iránban, ahol erre 1984-ben került sor) a védőoltásból származó előnyök szintén kevésbé érvényesülnek. Reményre adhat okot, hogy hazánkban az újszülöttkori BCG védőoltást 1954 óta kötelező jelleggel alkalmazzák. Így, amennyiben a megfigyelés helytálló, Magyarország a kedvezőbb helyzetű országok közé sorolható.

Azt még nem tudni, hogy a BCG beadása után mikortól számíthatunk a COVID-19 ellenes védelem kialakulására. Részben ennek a kérdésnek a megválaszolására, részben magának az epidemiológiai megfigyelésnek a bizonyítására a következő napokban, hetekben a világ számos pontján indulnak klinikai vizsgálatok. Ezek közül külön említésre méltó az ausztráliai BRACE vizsgálat, ahol közel 4000 egészségügyi dolgozót terveznek oltásban részesíteni.

Forrás: Semmelweis.hu

Forrás: SOTE