Ezeket látta már?

A koleszterinszint csökkentése segítheti a fertőzések elleni védelmet!

A koleszterinszint csökkentése segítheti a szervezet immunrendszerét a fertőzések elleni védekezésben, közölték állatkísérleteik eredményét brit kutatók.

Az Edinburgh-i Egyetem munkatársai egérkísérletekben közvetlen kapcsolatot találtak az immunrendszer és a koleszterinszint között.

A koleszterinszint csökkentése segítheti a fertőzések elleni védelmet!

"Azt fedeztük fel, hogy egy kulcsfontosságú immunhormon, mely a fertőzések során keletkezik, csökkentheti a koleszterinszintet, és ezáltal megfosztja a vírusfertőzéseket attól az anyagtól, melyre növekedésükhöz szükségük lenne" - magyarázta Peter Ghazal, akinek tanulmánya a PLoS Biology című szakfolyóiratban jelent meg.

Az eredmény humán alkalmazása még távol van, ám a kutatásvezető szerint lehetséges, hogy a sztatinokhoz hasonló szerekkel a jövőben nem csak az ártó LDL-koleszterin szintjét csökkenthetik, de az emberek fertőzések elleni védelmét is erősíthetik.

A jelenleg használt vírusellenes szerek a vírusok sokszorozódásához nélkülözhetetlen részét célozzák meg. A bakteriális fertőzéseknél alkalmazott antibiotikumokkal szemben a kórokozók viszonylag könnyen alakítanak ki ellenálló-képességet mutációval, így a szer hatástalanná válhat idővel. Ghazal kutatócsoportja azon dolgozik, hogy a korábbiakhoz képest új utakat találjanak a fertőzések elleni küzdelemben, például a koleszterinszint változtatásán keresztül.

A kutatók szerint ez a megközelítés azért lenne előnyösebb a mostani, a kórokozókat megcélzó módszernél, mert megkerülné a gyógyszer-rezisztencia problémáját.

Forrás: MTI