Ezeket látta már?

A magyar vakcina a kínaihoz fog hasonlítani

magyar vakcina, koronavírus, oltás

Mit lehet tudni a magyar vakcináról? Milyen típusú oltóanyag lesz, és mikortól fogják gyártani?

Az Operatív törzs tájékoztatóin hallottak alapján már korábban lehetett tudni, hogy – a tervek szerint - milyen lesz a Magyarországon, Debrecenben, 2022-től gyártott magyar koronavírus elleni vakcina.

Hagyományos technológiával készül

A leendő magyar koronavírus elleni oltóanyag hagyományos technológiával fog készülni, alapozva a magyar oltóanyaggyártás több évtizedre visszatekintő múltjára, és kihasználva a meglévő hazai tudományos tapasztalatokat, ismereteket.

A hagyományos technológia ez esetben azt jelenti, hogy a koronavírus elleni oltóanyag elölt vírusokat tartalmaz, és hatásfokozó, úgynevezett adjuváns hozzáadásával készül. Ha hasonlítani szeretnénk az elölt vírusos vakcinát a jelenleg használt Covid-19 elleni oltóanyagok valamelyikéhez, akkor az technológiájában a Sinopharm „kínai” vakcinával mutat hasonlóságot (ami szintén elölt vírust tartalmaz).

A magyar vakcina hatásossága

Az oltóanyagokban található elölt/inaktivált vírusok betegséget nem képesek kiváltani a szervezetben, ugyanakkor immunválaszt generálnak, amely a későbbiekben az oltott személyt megvédi az adott vírus által okozott megbetegedéstől. A szervezetbe juttatott elölt vírusok számos antigént tartalmaznak, így több ponton sarkallják támadásra az immunrendszert. Szemléletesen úgy is mondhatjuk, hogy az elölt vírusok a teljes valójukban bemutatják magukat az immunrendszernek, nem csak a vírus egy bizonyos része, pl. a tüskefehérje kerül bemutatásra. Az elölt vírus alapú vakcinák széles spektrumú védelmet kínálnak, és jó eséllyel védik ki a vírusmutációk okozta jövőbeni fertőzéseket, megbetegedéseket is.

Az elölt vírusos technológiát évtizedek óta alkalmazzák vakcinagyártásra. Ezt a módszert használják a kullancsencephalitis elleni védőoltások, illetve a Magyarországon gyártott, szezonális influenza elleni vakcinák esetén is.

Az elölt vírusokat tartalmazó vakcináknál mind a hatékonyság, mind a biztonságosság megalapozott. Megjegyzendő azonban, hogy az elölt vírusos vakcináknál egy adag felvétele általában kevésnek bizonyul. A kullancsencephalitis elleni oltási sor például három oltásból áll, és az oltások közti időtartamtól függően 6-15 hónap alatt történik meg a teljes vakcináció. A kullancsencephalitis elleni, elölt vírusos védőoltásnál a három vakcina felvétele után biztosított hatékonyság magas, 95-99 %-os.

Mennyire lesz biztonságos a magyar vakcina?

Az elölt vírus alapú védőoltások olyannyira biztonságosak, hogy azok gyermekkorban is használhatók, illetve használatukat, a nagy mennyiségű rendelkezésre álló tapasztalatra hivatkozva – a szokásos kockázat-haszon mérlegelést követően - az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a terhes vagy szoptató nőknél is engedélyezi/javasolja.

Ez is érdekelheti:

Forrás: Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához