A náthavírus hidegben jobban szaporodik!

#influenza #Megfázás #nátha #terápia
2019.02.12. Módosítva: 2019.02.12.

Egy újabb vizsgálat szerint a közönséges megfázás vírusa (rhinovírus) alacsonyabb hőmérsékleteken jobb szaporodást mutat. Lássuk, mire jutottak!

forÍgy pl. az emberi orrnyálkahártyán, amelynek hőmérséklete valamivel alacsonyabb, mint a "maghőmérséklet". Ez az eredmény megerősítheti a köztudatban elterjedt nézetet, miszerint hidegben könnyebben elkapjuk a megfázást.

Jobban szaporodik a rhinovírus alacsonyabb hőmérsékleten

A közönséges náthavírus szaporodásával kapcsolatos vizsgálat az amerikai Yale egyetemen készült. A kutatók egyébként régóta tudták, hogy a rhinovírus alacsonyabb hőmérsékleten jobban szaporodik. A korábbi vizsgálatok azonban főleg arra fókuszáltak, hogy a testhőmérséklet hogyan befolyásolja a vírus életkörülményeit. Az immunrendszer sajátságait kevésbé vették figyelembe.

A hőmérséklet és az immunrendszer állapota közötti kapcsolatra világítottak rá a mostani vizsgálatok. A Yale kutatói megnézték, hogyan reagál a rhinovírus laboratóriumi körülmények között immunsejtekben, ha a hőmérséklet a (normál) 37°C, illetve, ha csak 33°C. Az eredmények azt mutatták, hogy a "veleszületett" immunválasz az alacsonyabb hőmérsékleten károsodott.

Nem is a vírus jelenléte a döntő?

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a változó hőmérsékleti körülmények önmagukban is hatnak az immunrendszer működésére, nem is annyira maga a vírus. Megfigyelték, hogy milyen (genetikailag károsodott) egerek légúti sejtjein az immunrendszer vírusellenes válaszreakciója. Érdekes, hogy az eleve immunkárosodott állatokon már magasabb hőmérsékleten is gyorsabban szaporodott a vírus. Ez azt bizonyítja, hogy nem a vírus jelenléte a döntő – hanem az immunrendszer általános állapota.

Bár a kutatás egereken zajlott, az emberen észlelhető vírusbetegséghez is adhat támpontot, hiszen a rhinovírus az emberek kb. 20%-ában bármikor jelen lehet – nemcsak ősztől tavaszig. Általában úgy tűnik, hogy az alacsonyabb hőmérséklet gyengíti az immunválaszt. Nagyanyáink népi bölcsessége, hogy megfázás ellen tartsuk melegen arcunkat, orrunkat, így válik igazzá...

A kórokozók a meleg szobában is tanyáznak! Olvasson tovább!

A Yale egyetem kutatói abban reménykednek, hogy eredményeiket más területeken is hasznosítani lehet, pl. a gyermekkori asztmával kapcsolatos immunválasz, kezelési lehetőségek terén. Olyan vizsgálatokat kezdeményeznek, ahol megnézik, hogy a rhinovírus kiváltotta asztma hogyan befolyásolja a szervezet immunválaszát.

forrás:Sciencedaily

Forrás: sciencedaily.com