Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

A pénisz duzzanatát és a végbélfájdalmat is a majomhimlő tüneteiként azonosították

majomhimlő, majomhimlő tünetei, végbélfájdalom, pénisz duzzanat, fertőző betegség, vírus

Ezek nem olyan tünetek, amelyeket a CDC vagy a WHO általában felsorol.

  • Eddig több mint 22 700 majomhimlős esetet jelentettek.
  • Néhány beteg csak egy elváltozásról, tapasztalt tünetről számolt be.
  • A tünetmentes terjedés is hozzájárulhat a betegség terjedéséhez.

A New Scientist jelentése szerint a pénisz duzzanata és a végbélfájdalom azon új tünetek közé tartozik, amelyeket majomhimlővel fertőzött betegeknél jelentettek.

2022 júliusában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetnek (PHEIC) nyilvánította a jelenleg is zajló majomhimlő-járványt, miután a rendszerint Közép- és Nyugat-Afrikában endemikus betegség a világ 80 országára terjedt el. A hónap végére több mint 22 700 esetet jelentettek olyan országokban, ahol a betegség nagyrészt ismeretlen.

Az egyesült államokbeli Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC), valamint az egészségügyi ügynökségek több információt osztottak meg a betegségről és annak terjedéséről, miközben tájékoztatták a betegség gyakori tüneteit is . Az Egyesült Királyságban, ahol először észlelték a járványt, kisszámú beteget vizsgáltak, és most kimutatták, hogy vannak más tünetek is, amelyeket e konkrét járvány esetében észleltek.

Majomhimlő: fertőzőképessége, tünetei és kezelése >>

Új tüneteket jelentettek majomhimlős betegeknél

A Guys and St Thomas' NHS Foundation Trust kutatói által végzett vizsgálatban 197 olyan beteg vett részt, akiknél 2022 májusa és júliusa között igazolták, hogy MPV-fertőzöttek.

A vizsgálatba bevont összes beteg férfi volt, közülük 196-an melegnek, biszexuálisnak vagy férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfinak (MSM) vallották magukat. 71 beteg számolt be végbélfájdalomról, 31 pedig péniszduzzanatról a fertőzés során. Az esetek körülbelül egyötödében a tünetek elég súlyosak voltak ahhoz, hogy a betegek kórházi felvételt kérjenek kezelésük érdekében.

A vizsgálat minden résztvevője beszámolt valamilyen elváltozásról

  • a bőrén,
  • a nyálkahártyáján,
  • a szájüregben
  • vagy a nemi szerveken.  

Bár a majomhimlőt úgy írják le, mint egy kiterjedt kiütéssel és számos folyadékkal teli elváltozással járó állapotot, a tanulmány szerint 22 betegnél ezek közül csak egy elváltozást mutattak ki.

Kilenc beteg számolt be duzzadt mandulákról - ez a tünet általában nem társul a majomhimlőhöz.

Az egészségügyi irányelveikben nem szereplő tünetek

A New Scientist jelentése szerint a pénisz duzzanata, a végbélfájdalom, a duzzadt mandulák, valamint az egyetlen elváltozás nem szerepel azon tünetek listáján, amelyeket az amerikai CDC vagy a WHO a majomhimlő-fertőzés meghatározására használ.

Július 25-én az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Hivatala még egy elváltozást felvett a tünetek listájára, a proktitiszt - fájdalom a végbélnyílásban vagy a végbélben, illetve vérzés. Bár ez segíthet a betegeknek abban, hogy észrevegyék a korai tüneteiket és teszteljék magukat, nem teszi szükségessé a betegség tünetet leíró irányelvek felülvizsgálatát.

  • A vizsgálatban részt vevő betegek 86 százaléka a fertőzés lefolyása során továbbra is olyan tünetekről számolt be, mint a láz, a duzzadt nyirokcsomók, az izomfájdalom és a fájdalom.
  • A vizsgálat 197 résztvevője közül 70 HIV-pozitív volt, míg 56-nak szexuális úton terjedő fertőzése volt.

Julia Bilinska kutató, aki részt vett a vizsgálatban, a New Scientistnek elmondta, hogy a társfertőzés lehet az oka annak, hogy ezek az egyének eltérő tüneteket mutattak.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a betegeknek csak 26,5 százaléka számolt be arról, hogy olyan személlyel került kapcsolatba, akinek igazoltan majomhimlője vagy annak jellegzetes tünetei voltak. Valószínű tehát, hogy a betegség anélkül is terjedhet, hogy bármilyen tünetet produkálna. Ez a megállapítás abban is segíthet, hogy az egészségügyi ügynökségek meghatározzák, hogyan lépjenek fel a betegség terjedése ellen.

A kutatási eredmények a BMJ -ben jelentek meg .

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: BMJ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához