Ezeket látta már?

Állandóan elfelejt valamit, mindent fel kell írnia? Az agyi köd sokakat érint

felejtés, poszt-covid

Ha mostanában egyre inkább feledékenynek érzi magát, erről jobb, ha tud!

Az már eddig is ismert volt, hogy a poszt-covid tünetei között nemcsak fizikális, hanem pszichés tünetek is vannak, mint amilyen a depresszió és a szorongás, amelyek a betegség után néhány hónappal jellemzően megszűnnek. Az azonban most derült ki, hogy a másik legjellegzetesebb panasz, az agyi köd sokkal tovább, akár 2 évig is megkeserítheti a betegek életét.

10 évet öregíthet az agyon a covid

Az Oxfordi Egyetem kutatói több mint 1 millió ember adatait elemezték, és az eredményeket a Lancet orvosi folyóiratban publikálták, amiről a Bloomberg írt. A tanulmányba kontrollcsoportot is bevontak, olyan személyeket, akik nem koronavíruson, hanem más légúti fertőzésen estek át. A kutatás során arra a megállapításra jutottak még az enyhe covid is növelheti neuropszichiátriai betegségek kialakulásának az esélyét.

A kutatás során azt találták a szakemberek, hogy még az enyhe lefolyású covid is okozhat olyan szintű agyi problémákat, ami 10 év öregedésnek felel meg. Ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy ez nem visszafordítható, de találtak olyan eseteket, akiknél még a covid után 2 évvel is megnövekedett volt annak az esélye, hogy epilepszia, idegrendszeri panaszok és mentális zavarok alakuljanak ki, és legyenek jelen hosszú távon is.

Olvasson tovább! Poszt-covid: még 1 évvel a fertőzés után is lehetnek szívproblémák

Korosztályonként is vizsgálták a covid hatását, és azt találták, hogy a gyerekek kevésbé kitettek az idegrendszeri és pszichiátriai problémáknak, mint a felnőttek. A gyerekeknél szorongásra utaló jeleket, hangulatzavarokat és kognitív zavarokat jellemzően nem, vagy csak átmenetileg tapasztaltak.

Jellegzetes neurológiai tünetek

Bár a koronavírus fertőzés elsősorban a tüdőt támadja meg, egyre többet lehet tudni a szívet érintő esetleges szövődményekről – amely közül a leggyakoribb a szívizom-gyulladás -, és sokan tapasztalják a neurológiai maradványtüneteket is. Többen, a már gyógyultak közül hetekig, hónapokig küzdhetnek olyan tünetekkel, amelyeket esetleg nem is kötődnek a már lezajlott betegséghez. Íme, a leggyakoribb neurológiai tünetek Covid-19 fertőzés után:

 1. fejfájás,
 2. izomfájdalom,
 3. bizonytalanság érzés, szédülés,
 4. íz- és szaglásvesztés, esetleg fantomszagok érzékelése,
 5. agyi köd

Az “agyköd, agyi köd” megnevezés egy memóriazavarokkal, feledékenységgel, rosszabb koncentrálóképességgel esetleg tudatzavarral járó állapot, amelynek még nem teljesen tisztázott az oka. Mindenesetre ezeket a jelenségeket akkor is komolyan kell venni, ha maga a koronavírus fertőzés könnyen lezajlott.

A súlyosabb poszt-covid szövődmények között az alábbiakat is kimutatták:

 • maradandó íz- és szaglásvesztés, 
 • agyhártyagyulladás, 
 • Guillain-Barré szindróma, amelynek tünetei az érzés kiesés, zsibbadás, izombénulás
 • stroke,
 • neurológiai-pszichés szövődmények,
 • kognitív zavarok, demencia,
 • gyermekeknél Kawasaki betegség, amely egy, az érfalak gyulladásával járó tünetcsoport, súlyos tünetekkel. 

Olvasson tovább!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ha ilyen a lába, nagyobb eséllyel alakul ki a demencia

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

elbutulás

Forrás: EgészségKalauz