Ausztriában is felbukkant az új szupermutáns - a virológus szerint mi sem maradunk ki

koronavírus, covid-19, omikron, szupermutáns, vírus, variáns

Jakab Ferenc szerint 100 százalék, hogy megjelenik az omikron variáns Magyarországon. Hozzátette, ha időben lépünk, elkerülhetjük a tömeges fertőzéseket.

Megerősítették a koronavírus omikron szupervariáns jelenlétét Ausztriában. Dorothee von Laer virológus szerint harminc további gyanús eset van, amit még vizsgálnak, írja a Kronen Zeitung. Az esetet a tiroli Schwaz járásból jelentették. Az érintett nemrég tért vissza Dél-Afrikából. Korábban két vakcinát kapott koronavírus ellen, semmilyen komoly tünete nincs.

„Előre meg lehetett jósolni, hogy azokon a területeken fog kialakulni egy ilyen súlyos és több régiót érintő mutáció, ahol alacsony az átoltottság, tehát a vírus tulajdonképpen korlátlanul tud replikálódni. Ez így is történt” – mondta az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont, Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője.

Ez nem azt jelenti, hogy tömeges fertőzést is fog okozni, ha idejében lépünk és vizsgáljuk a hazai vírusok genetikai szerkezetét, ez talán még extrémebben fontos, mint bármikor – fejtette ki a virológus, aki szerint a járványügynek most az a feladata, hogy a variánsokat vizsgálják. Mint mondta, azt lehet tudni a koronavírus új változatáról, hogy 50 mutáció történt a vírusban, amiből 32 a tüskefehérjét érinti, ami nagyon sok, ha belegondolunk abba, hogy a delta variánsban összesen 8 mutáció van.

Ez is érdekelheti:

Forrás: egeszsegkalauz.hu