Ezeket látta már?

5 dolog, amit tudnia kell az új Omikron szupervariánsról

omikron, szupermutáns, koronavírus, B.1.1.529, delta variáns, covid, covid-19

Minden, amit tudunk a Belgiumban is megjelent B.1.1.529, aggodalomra okot adó koronavírus szupervariánsról, az Omikronról.

Az új típusú koronavírus folyamatosan mutálódik, és a jelenlegi helyzet úgy fest, hogy nemrégiben egy aggodalomra okot adó, veszélyes mutáns született Dél-Afrikában (B. 1. 1. 529).

A görög ábécében már a 15. betűnél, az omikronnál járunk, ha el akarjuk nevezni az újonnan azonosított variánst, de úgy tűnik, hogy ez esetben nem csak a koronavírusverzió új volta, hanem annak különösen veszélyes jellege miatt is aggódni lehet. A szupermutáns tucatnyi mutációval rendelkezik, csak a tüskefehérje vonatkozásában 32 mutáció igazolható, amik mind – egyesével - hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a vírus fertőzőképessége nagyobb legyen, és a vakcinák jelentette immunvédelmet kikerülve fertőzhessen az új variáns. Aggasztó, hogy már Európába és Izraelbe is „betette a lábát” a szupermutáns. 2021. november 26-án Belgiumban azonosították a szupermutánst (egy korábban Egyiptomban jár személynél), Izraelben pedig egy 3 adag Pfizerrel oltott személynél mutatták ki a B. 1. 1. 529-et.

Ez is érdekelheti:

A problémában jelenleg leginkább érintett szerv, a dél-afrikai járványügyi hatóság, a National Institute for Communicable Diseases (NICD), „Kérdések és válaszok” közleményt jelentett meg a Dél-Afrikában elsőként felfedezett, nemzetközi aggodalmat kiváltó koronavírus szupermutánssal szemben.

5 pontba szedve mutatjuk a kérdéseket és NICD válaszait.

1. Mi az a B.1.1.529, azaz az Omikron?

2021. november 22-én, elsőként Dél-Afrikában azonosították és írták le a SARS-CoV-2 új variánsát, a B.1.1.529-et. Dél-Afrikában, Gauteng tartományban nagy arányban (> 70 %) ezt a variánst találták meg a koronavírussal fertőzött személyek szervezetében 2021. november 14-e és 23-a között.

Az új variáns számos olyan mutációval rendelkezik, ami már korábbi koronavírus-mutánsokban jelen volt, legyen szó csupán érdeklődésre számot tartó, vagy aggodalomra okot adó mutánsokról, de olyan mutációk is igazolhatók a B.1.1.529-ben, amikkel korábban még nem találkoztak a kutatók.

2. Miben különbözik a béta- és a delta variánsoktól az új B.1.1.529 variáns?

Számos közös mutáció található az újonnan leírt koronavírus variáns és a korábban már ismertté vált béta- és delta variánsok között, ugyanakkor, az új verzió számos új mutációt is mutat a korábban már ismerteken kívül. Azt lehet mondani, hogy az új verzió alapvetően különbözik a béta- és delta variánsoktól, és egyéb evolúciós utat járt be a megjelenése előtt.

3. Milyen tüneteket okoz az Omikron variáns?

Jelenlegi ismereteink alapján az új variáns által okozott tünetek hasonlóak, mint a korábban leírtak.

4. Mennyiben befolyásolhatják a B.1.1.529 esetén felfedezett új mutációk a vakcinák hatásosságát, a Covid-19 súlyosságát és a fertőzés továbbadását?

Jelenleg folynak azok a vizsgálatok, amik fényt deríthetnek arra, hogy milyen mértékben képes kikerülni a vakcinák jelentette immunvédelmet az új variáns. Folyamatosan nyomon követik az új koronavírusverzió okozta fertőzéssel kórházba került betegek állapotát.

Egyelőre csupán feltételezhető, hogy a vakcinák jelentette védelem kisebb fokú lesz az új variánssal szemben, ugyanakkor a vakcinák továbbra is védelmet kínálnak majd a kórházba kerüléssel és az elhalálozással szemben.

Szupervariáns - lehet, hogy módosítani kell miatta a Pfizer-t - olvasson tovább!

A dél-afrikai egészségügyi szervek hangsúlyozzák, hogy továbbra is fontos a védőtávolság (1,5 m) és a higiéniai szabályok (kézmosás) betartása, illetve a rendszeres szellőztetés és fertőtlenítés.

5. A B.1.1.529 variánst is kimutatják a tesztek?

Igen, úgy tűnik, hogy mind a PCR-tesztek, mind pedig gyors antigén-tesztek képesek az új variáns kimutatására. Az ezzel kapcsolatos vizsgálatok azonban jelenleg is zajlanak.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

(1) https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/belgium-detects-first-case-new-covid-19-variant-europe-2021-11-26/

(2) https://businesstech.co.za/news/trending/541922/5-things-you-should-know-about-the-new-b-1-1-529-covid-variant-in-south-africa/?fbclid=IwAR1bWVFHNJ9sFTJY_8GZqMeO47fW3WgsCO1u08QaBmB5kGR0Ae4Rhv-ZqaE

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához