Az A-vitamin lehet a megoldás a Covid-19 okozta szaglászavarra

 koronavírus, covid-19, szaglászavar, szaglásvesztés, mellékhatás, fertőzés, A-vitamin

Koronavírus okozta szaglásvesztés, szaglászavar esetén megoldás lehet az A-vitamin? Elképzelhető - legalábbis ezt vizsgálják a kutatók a hatásosságát.

Lehetséges, hogy a koronavírus fertőzés okozta szaglászavar vagy szaglásvesztés kezelésében eredményre vezet az A-vitamin adása. A hatásosság tesztelésére az angliai kutatók egy klinikai vizsgálatot indítanak.

Nem érzi a szagokat vagy valami egészen mást érez helyettük?

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta Covid-19 egyik gyakori tünete a szaglászavar vagy szaglásvesztés. Noha nem életveszélyes állapotról van szó, rendkívül zavaró és a mindennapi tevékenységekben akadályozó az, ha valaki egyáltalán nem érzi a szagokat/illatokat, netán valami egészen mást érez helyettük.

A citromlé és a chili átmeneti megoldást nyújthat

A víznek olyan mocsárszaga van, hogy ihatatlan. A koriander olyan illatot áraszt, mint egy dezodor. A tojás illata égett guminak érződik.

– mondják a szaglászavaros Covid-19-betegek. Sokan közülük azzal küzdenek, hogy egyáltalán le tudják nyelni az ételeket, mert azoknak annyira „torz” a szaga/illata, hogy az hányingert, hányást vált ki náluk.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a citrom(lé) vagy chili ételekhez adása valamelyest segíthet, azok ugyanis elviselhetőbbé teszik az ételek illatát/szagát.

Poszt-Covid: ez az 5 tünet marad velünk legtovább - olvasson tovább!

Az étkezésen kívül a tisztálkodás és a fogmosás sem megy egyszerűen, ha nem működik a szaglás, hiszen a kozmetikumok egy része is „bűzforrás” az érintettek számára.

Minden 5. poszt-Covid-beteg szaglása károsodott

Ismert, hogy számos vírus, köztük például az influenzavírus okozta fertőzés következménye is lehet átmeneti szaglászavar vagy szaglásvesztés. A Covid-19 kapcsán azonban a többi légúti fertőzéshez képest igen gyakori és nehezen múló a szaglászavar vagy szaglásvesztés. Súlyosbítja a helyzetet, hogy az esetek egy részében a Covid-19 elmúltával nem szűnik meg a szaglászavar vagy a szaglásvesztés. A poszt-Covid-os betegek 21 %-a akár hónapokon keresztül is szaglászavarral küzd.

A kutatók „szimatot fogtak”, avagy új kezelési lehetőség a láthatáron

Németországi kutatók korábbi eredményei arra utalnak, hogy az A-vitamin adása, pontosabban annak az orrnyálkahártyára való csepegtetése, segíthet a szaglászavaros/szaglásvesztéses panaszok kezelésében. Az A-vitamin ezen a téren mutatott hatásosságának a vizsgálatára a University of East Anglia kutatói egy klinikai vizsgálatot indítanak.

Ez is érdekelheti:

Az „Apollo” néven futó vizsgálatba jelentkező szaglászavaros vagy szaglásvesztéses érintettek egy része A-vitaminos orrcseppeket fog kapni, a többiek placebot. A vizsgálat során nyomon fogják követni azt, hogy az egyes betegek miként érzékelik az idő múlásával és a kezelések előrehaladtával például a rózsa illatát vagy a záptojás szagát. A kutatók mindeközben különféle képalkotó eljárásokkal felvételeket fognak készíteni az agyról, hogy fény derüljön arra, hogy miként működnek a szaglásban résztvevő idegi pályák.

Mire jó az A-vitamin?

A zsíroldékony A-vitamin jelenlegi ismereteink szerint az immunrendszer erősítésében, az egészséges látás biztosításában és a bőr egészségének a megőrzésében vesz részt. Emellett, az A-vitamin szerepet kap a sérült nyálkahártyák, így például a sérült orrnyálkahártya regenerációjában is. Az, hogy az A-vitamin miként szüntethetné meg a Covid-19-okozta szaglászavart vagy szaglásvesztést egyelőre nem ismert.

Milyen ételekben található A-vitamin?

Ha valaki A-vitamin szeretne fogyasztani, akkor néhány élelmiszer fogyasztását érdemes előtérbe helyeznie. A természetes A-vitamin források közül kiemelhetők az állati belsőségek, a tej, a tejtermékek, a tengeri halak, valamint a tojássárgája. Az A-vitamin elővitaminjaként ismert karotint pedig – többek között - a sárgarépa, a sárgabarack, a sütőtök vagy a sárgadinnye tartalmazza.

Egyes étrend-kiegészítőkben is megtalálható az A-vitamin, azonban – zsíroldékony vitaminról lévén szó - mindenkit óva kell inteni a túladagolásától.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás:

(1) https://www.bbc.com/news/health-58705938

(2) https://rhinology-group.uea.ac.uk/apollo-trial/

(3) More than 50 Long-term effects of COVID-19: a systematic review and meta-analysis

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33532785/

Forrás: egeszsegkalauz.hu