Az influenzajárvány halálos áldozatainak száma iszonyúan emelkedik

#influenza #halál #vírus #járvány
2019.01.29.

A hazánkkal szomszédos országokban egyre többen hunynak el az influenzajárvány következtében.

Az influenza víruseredetű fertőzés, kellemetlen tünetekkel jár, a beteg közérzete rossz, nagyon gyengének érezheti magát, és főleg krónikus betegekben és időskorban járhat sok veszéllyel, súlyos szövődménnyel.

Horvátországban tombol az influenza

Már 35-re emelkedett az influenza halálos áldozatainak száma, tavaly egész évben haltak meg ennyien a vírus valamilyen szövődményétől.

Vladimir Drazenovic, a Nemzeti Influenza Referencia Központ munkatársa a Jutarnji List című napilapnak elmondta: az első vírusos megbetegedés nyilvántartásba vétele óta tíz hét telt el, és hasonló intenzitással még legalább négy hétig eltart a járván. Kiemelte: csak az elmúlt héten Horvátországban laboratóriumi vizsgálattal közel 200 megbetegedést regisztráltak

Az összes beérkezett minta 60 százalékában kimutatták az influenzát, annak 97 százalékában a vírus A típusát, azon belül is 95 százalékban a H1N1 vírust, azaz a sertésinfluenzát - húzta alá. Horvátországban a hivatalos adatok szerint december óta 17 500 influenzás beteget regisztráltak.

A horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) a 2018/2019-es influenzaszezonra 350 ezer oltóanyagot rendelt, amely három hét alatt elfogyott, így decemberben már nem lehetett hozzájutni a vakcinához.

Romániában is egyre többen betegednek meg

43-ra nőtt az influenza miatt elhunyt személyeknek a száma Romániában – közölte az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) fertőző betegségekkel foglalkozó központja.

Az egészségügyi minisztérium holnap vagy legkésőbb szerdán jelentheti be, hogy kihirdetik-e Romániában az influenzajárványt. A megbetegedések száma két egymást követő héten már meghaladta a járványos küszöböt - jelent meg a maszol.ro oldalán.

Romániában az áldozatok többnyire olyan páciensek voltak, akik más krónikus betegségben is szenvedtek, és nem kaptak védőoltást.

Az influenza tünetei és szövődményei

Az influenza tünetei közé tartozik a magas láz, a végtagfájdalom, a fejfájás, valamint a kicsit később jelentkező légúti tünetek. Szövődménye lehet tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, szívelégtelenség, középfülgyulladás, asztmás roham, valamint vesekárosodás. Azok, aki védőoltás mellett kapják el a betegséget, könnyebben jutnak túl rajta, és a szövődmények kialakulására is kevesebb esély van.

Forrás: MTI