Ezeket látta már?

Influenza

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

Az influenza a felső légutak vírusos fertőzése. Az egészséges emberek maguktól felgyógyulnak néhány napon belül, de a kisgyermekek, az idősebbek és a legyengült egészségi állapotban levők esetén szövődmény is kialakulhat. Az influenza rendkívül ragályos, köhögés, tüsszentés útján terjed, illetve olyankor, ha nem mosunk kezet, miután az orrból, illetve a garatból jövő váladékkal érintkezett a kezünk.

Az influenza tünetei

Láz, hidegrázás.Vörös, vizenyős szemek.Izom- és csontfájdalom.Köhögés, orrfolyás, mely bizonyos esetekben 1-2 héttel azután is fennálhat, miután egyéb tünetek már nem jelentkeznek. Az influenzával járó fájdalmak és láz néhány napra ágynak döntik a beteget.

Az influenza esetleges komplikációi

A leggyakoribb szövődmény a hörghurut és a tüdőgyulladás. Utóbbit maga a vírus is okozhatja, vagy bakteriális felülfertőződés következménye lehet. Ritka szövődmények közé tartoznak a szívizmot illetve a központi idegrendszert érintő gyulladásos folyamatok.A magas láz a csecsemők, az idősek és a tartós betegségben szenvedők számára veszélyes: megterheli a szívet, a tüdőt, felboríthatja az anyagcserét (cukorbetegség), de ronthatja a vese-, máj- és vérképzőszervi betegségben szenvedők állapotát is. Gyakrabban lépnek fel szövődmények - hörghurut, tüdőgyulladás - az immungyengeségben (daganatos betegek) szenvedőknél, az időseknél és a dohányosoknál. Az influenza általában 1-2 hét alatt magától gyógyul, a lábadozás azonban elhúzódó lehet.

Az influenza kiváltó okai

A felső légutak influenza vírus által okozott fertőzése.

Mit tehet Ön influenza esetén

Az influenza akár egy hétig is tartó magas lázzal jár. A láz paracetamollal vagy ibuprofennel csillapítható, ezek recept nélkül is kaphatók. Fontos, hogy a lázas beteg sok folyadékot fogyasszon!Mindenképp orvoshoz kell fordulni, ha a magas láz egy hétnél hosszabb ideig áll fenn, ha mellkasi fájdalom, gyengeség vagy szokatlan fokú fáradtság jelentkezik. Ezek a tünetek tüdőgyulladást vagy szívizom-gyulladást jelezhetnek.

Mit tehet az orvos influenza esetén

Az ön kezelőorvosa a jellegzetes tünetek és panaszok alapján állapítja meg az influenza diagnózisát. A tüdők feletti hallgatózás fontos a tüdőgyulladás felismeréséhez. Gyermekeknél a füleket is megvizsgálják.Orvosa az influenza kezelésére vírusellenes szert írhat fel, zamivirt, melyet öt napon át naponta kétszer kell inhalálni. Ha a tünetek kezdetétől számított 2-4 napon belül megkezdődik a kezelés, akkor a szer másfél nappal meggyorsítja a tünetek múlását. Alig van mellékhatása. A zamivir helyett oseltamivir is használható, tabletta formában kapható és öt napon át napi kettőt kell bevenni. A tünetek enyhítésére amantadin is adható, ez a gyógyszer az influenza megelőzésére is használható. Időnként kellemetlen mellékhatásokat okoz: szédülést, álmatlanságot, néha vizelési nehézséget. Csak az influenza A vírus ellen hatékony.

Az influenza megelőzése

Járványos időszakban kerülni kell a zárt helyeket, tömegeket. A beteg pár napig maradjon otthon, de legalábbis védje környezetét azzal, hogy zsebkendőbe köhög, tüsszent vagy maszkot hord. A megelőzés másik módja az évente felvehető influenza elleni oltás.Az oltóanyagban a vírus részecskéi vannak, ezek nem okoznak betegséget, hanem "felkészítik" az immunrendszert az influenza elleni védekezésre. Javasolt oltani a munkájuk miatt veszélyeztetetteket, azokat a várandósokat, akiknek a szülés az influenza szezonra esik és a fiatal csecsemőket 6 hónapos kor felett. A 60 év felettiek és a tartós betegségben szenvedők számára térítésmentes oltóanyag áll rendelkezésre. A kórokozó változékonysága miatt, minden évben új oltóanyagot állítanak elő és az oltást is minden évben meg kell ismételni. Az oltás helyén rövid ideig tartó, kisebb fájdalom jelentkezhet.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához