Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

BA.2 alvariáns: ebben különbözik a korábbi koronavírus-mutációktól, így védekezhetünk ellene

omikron, BA.2, koronavírus, covid

Az omikron lopakodó alvariánsa, a BA.2 egyre több országban felelős a koronavírus-fertőzések többségéért.

A BA.2 az omikron legújabb alvariánsa. Bár a BA.2 eredete még mindig nem tisztázott, gyorsan domináns törzzsé vált számos országban, köztük Indiában, Dániában és Dél-Afrikában. Tovább terjed Európában, Ázsiában és a világ számos részén - írja a sciencealert.com.

A BA.2 alvariáns miben különbözik az eredeti omikrontól?

A koronavírus omikron variánsának, hivatalos nevén B.1.1.529-nek három fő alvariánsa van: BA.1, BA.2 és BA.3. A legkorábban kimutatott omikron mutációt, a BA.1-et először 2021 novemberében jelentették Dél-Afrikában. Bár a tudósok úgy vélik, hogy az összes alvariáns nagyjából egy időben bukkanhatott fel, a BA.1 okozta a téli járványhullámot

BA.1 tüskefehérjéje több mint 30 helyen különbözik az eredeti covidtól. Ez azért is lényeges, mert a tüskefehérje határozza meg, hogy egy adott variáns mennyire fertőző vagy képes-e kikerülni az oltás vagy a korábbi koronavírus fertőzés miatt termelt antitesteket. A BA.2 nyolc olyan egyedi mutációval rendelkezik, amely nem található meg a BA.1-ben. Ezen kívül 13 olyan mutáció hiányzik belőle, amely viszont a BA.1-ben megvan. Összességében azonban a genetikailag hasonlóság miatt az omikron egyik alvariánsának tekinthető, nem pedig egy teljesen új mutációnak.

BA.2 alvariánst miért nevezik "lopakodó" mutációnak?

Egyes tudósok a BA.2-t "lopakodó" variánsnak nevezik, mivel a BA.1 változattól eltérően nincs olyan különleges genetikai jellegzetessége, amely megkülönböztetné a delta variánstól. Bár a standard PCR-tesztek képesek kimutatni a BA.2 variánst, nem biztos, hogy meg tudják különböztetni a deltától.

A BA.2 fertőzőbb és halálosabb, mint a korábbi mutációk?

A BA.2-es mutációt fertőzőképesebb, de nem virulensebb, mint a BA.1-es variáns. Ez azt jelenti, hogy bár a BA.2 gyorsabban terjedhet, mint a BA.1, de nem biztos, hogy betegebbek is lesznek tőle az emberek. Érdemes megjegyezni, hogy bár a BA.1 világszerte dominál az esetszámokban, a deltához képest kevésbé súlyos betegséget okoz.

A korábbi BA.1-es omikron fertőzés védelmet nyújt a BA.2-vel szemben?

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint aki átesett korábban a BA.1-es omikron-fertőzésen, az védett a BA.2-vel szemben. Mivel a BA.1 világszerte széles körben okozott fertőzéseket, valószínű, hogy a lakosság jelentős része védett a BA.2-vel szemben. Ezért egyes tudósok azt jósolják, hogy a BA.2 kisebb valószínűséggel fog újabb nagyobb hullámot okozni.

Mennyire hatékonyak a BA.2 ellen a koronavírus elleni vakcinák?

Egy nemrégiben Katarban, több mint 1 millió személyen végzett, még nem lektorált előzetes tanulmány szerint a Pfizer-BioNTech vagy a Moderna covid ellenes vakcinája két adagja több hónapig véd a BA.1 és a BA.2 tüneteket okozó fertőzése ellen, mielőtt a védettség 10 százalék körülire csökkenne. A harmadik oltás a védettséget ismét az eredeti szint közelébe emelte.

Rákos megbetegedéshez vezethet a koronavírus egyik szövődménye - olvasson tovább!

Fontos, hogy mindkét vakcina 70-80 százalékos hatékonysággal akadályozta meg a kórházi kezelést vagy a halálozást. Ez az arány a harmadik oltás után 90 százalék fölé emelkedett.

Forrás: sciencealert.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához