Ezeket látta már?

Rákos megbetegedéshez vezethet a koronavírus egyik szövődménye

tüdőrák, covid, koronavírus, szövődmény, tüdőfibriózis

A tüdőrák szűrése, a betegség időben való felismerése, valamint a kezelés gyors megkezdése életmentő lehet.

Rákos megbetegedéshez vezethet a koronavírus egyik szövődménye - közölte Kardos Lilla, az Affidea Magyarország cég vezető orvosigazgatója. A napi.hu cikke szerint Magyarországon évente több mint 10 ezer embernél diagnosztizálnak rosszindulatú tüdődaganatot, és a betegek többsége meghal: évente átlagosan mintegy 8 ezren halnak meg emiatt. A helyzetet tovább ronthatja, hogy a kutatók szerint a koronavírus egyik szövődményében, a tüdőfibrózison átesett páciensek között is megő a tüdőrák kockázata.

Kardos Lilla arra hívta fel a figyelmet, hogy a tüdőrák szűrése, a betegség időben való felismerése, valamint a kezelés gyors megkezdése életmentő lehet. A betegség felismerésében elsősorban az alacsony sugárterhelésű CT-vizsgálatok segíthetnek, a klasszikus mellkasi röntgenvizsgálat ugyanis az eseteket nagy részében nem mutatja ki a kisebb elváltozásokat.

Erről ismerheti fel a tüdőfibrózis tüneteit - olvasson tovább!

Hozzátette: az alacsony sugárterhelésű vizsgálatok ezzel szemben részletes képet nyújtanak a tüdő állapotáról, és akár a pár milliméter nagyságú elváltozásokat is képesek felfedezni a tüdőben.

Egy alacsony sugárterhelésű tüdő-CT-vizsgálat sugárterhelése nem több, mint amennyi háttérsugárzás éri a szervezetet egy tengerentúli repülőút alatt. Tehát egy tüdőrákszűrő CT-vizsgálat haszna jóval meghaladja annak kockázatát

- hangsúlyozta a szakorvos, aki szerint ezek a vizsgálatok a tüdőfibrózison átesettek mellett azok számára is ajánlottak, akik több évtizede dohányoznak, valamilyen súlyosabb tüdőbetegséggel élnek együtt, vagy a családjukban korábban már előfordult valakinél tüdőrák.

Forrás: napi.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához