Ezeket látta már?

Covid vakcina: valóban hatással van a menzeszre, vagy sem?

menstruacios_fajdalom

Mi az igazság: okozhat menstruációs zavart a koronavírus elleni oltás?

A ratkotunde.hu segítségére.

Vakcina és menzesz

A vakcinákkal, pontosabban azok mellékhatásaival kapcsolatban nagyon sok hír röppent fel és ült el. Ezek némelyike valós veszélyt jelentett, némelyek pusztán spekulációnak bizonyultak. Ugyan így vetődött fel a vakcinák ciklusra gyakorolt hatása is. Sajnos igen sok esetben maguk a vakcinák is képesek összezavarni a menzeszt, mely jellemzően magától helyreáll 3-6 hónap alatt, de az is igaz, hogy az eltolódás hátterében a stressz, önmagában a járvány miatt érzett szorongás, sőt, akár az oltás nyomán érzett megkönnyebbülés is állhat.

Érzelmi hatások a menzeszre?

Mivel a menstruáció hormonális folyamat, és persze a szervezeten belül zajlik, így arra bizony az érzelmek is hatást gyakorolhatnak. A stressz, a szorongás, vagy annak hirtelen, katartikus feloldása pedig különösen alkalmasak arra, hogy megzavarják a menzeszt. Ez jellemzően rövid távú zavart okoz, vagyis egy - két ciklus alatt beáll a folyamat a normál időszakra - mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak

Sok esetben azonban a menzesz a pandémia alatt a nőknél elcsúszott. Ennek oka azonban messze nem a vakcina, hiszen a csúszás már az oltás előtt is jelentkezhetett. A problémát sokkal inkább a stressz mellett jelentkező mozgáshiány, az étkezési szokások felborulása, eltolódása okozza.

A stressz, melyet a pandémia, a home office és a bezártság miatt élünk meg komolyan hat a szervezetre. Ellene a test úgy védekezik, hogy a hatásait kompenzálja, ehhez azonban többlet tápanyagot vesz igénybe. Mivel az étkezési szokások is sokszor felborulnak ebben az időszakban, így a tápanyagbevitel is változik, tovább romlik (egyébként sem jó, mivel a fejlett országokban jellemző a tápanyaghiányos állapot, mely az élelmiszerek beltartalmának csökkenése miatt van jelen). A mozgáshiány pedig a bevitt tápanyagok felszívódására van rossz hatással, vagyis összességében akár jelentős mértékben is csökkenhet a hasznosuló tápanyagok mennyisége.

Ha nincs tápanyag, nincs menzesz

Abban az esetben, ha a tápanyag nem elegendő, a test kénytelen reagálni. Mivel a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok a hajtóanyagai a testnek, ha nincs belőlük elég, akkor egyes funkciók leromlanak. Ezek ésszerűen nem lehetnek azok, melyek az életben maradáshoz szükségesek, így többnyire olyan folyamatok sérülnek, mint a ciklus, vagy éppen az egészséges haj és bőr kialakítása.

Sajnos hiába állunk vissza a normál kerékvágásba, éppen az élelmiszerek beltartalmi csökkenésének következtében a kialakult hiányállapotokat rendbe hozni kizárólag táplálkozás révén szinte lehetetlen.

Olvasson tovább! Pfizer és Moderna: mi az igazság a menstruációs zavarokról?

A tápanyagpótlásban jó alternatív megoldást jelentenek a női vitaminok, adott esetben a családra vágyó párok nőtagjainál a várandósvitaminok, de csak akkor, ha megfelelnek pár kritériumnak. Ezek közül az egyik a komplexitás, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását (pl.: cink-réz; vas-C-vitamin; stb). Fontos, hogy az anyagok szerves kötéssel legyenek jelen, hiszen ez akár 80%-kal is javítja a hasznosulásukat (a szerves kötések praktikusan a -citrátok és -glükonátok - a kötési formákról információt az összetétel leírásánál kaphatunk).

Ha várandós vitaminról van szó, akkor még egy igen fontos kritérium merül fel, ez pedig a tagoltság. Ma már szinte minden ilyen vitamin tagolt formában kapható, de a tagoltság nem öncélú dolog, annak funkciója, hogy a trimesztereket, azaz a várandósság eltérő tápanyagigényű szakaszait megfelelően tudják kiszolgálni. Azaz önmagában a tagoltság kevés, annak figyelembe kell venni a terhesség 3 fejlődési szakaszának igényrendszerét is!

Forrás: ratkotunde.hu

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához