Egy német húsüzem lett Európa legsúlyosabb koronavírus gócpontja

#koronavírus #fertőzés #Németország #gócpont
2020.06.22.

Vasárnapig 1000 fertőzöttnél is több koronavírusost azonosítottak az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban.

Egy egész járást lezárhatnak a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban az új típusú koronavírus terjedésének megállítására, mert járványgóc alakult ki egy helyi húsüzemben. - írja a Magyar Narancs.

A legsúlyosabb járványkitörés Európában

A Rheda-Wiedenbrückben lévő sertésfeldolgozó üzemben csoportos fertőzéseket azonosítottak, a vírus legalább 2 hete terjedhet a dolgozók között, sokan már kórházba is kerültek. Tömeges teszteléseket kezdtek el végezni, amik vasárnapra több, mint 1000 fertőzést fedtek fel.

Az üzemet bezárták, karantén rendeltek el a dolgozók számára, a járásban, valamint annak 30 km-es körzetében pedig újra korlátozásokat vezethetnek be, hogy elejét vegyék a járvány gyors terjedésének.A térség CDU-s európai parlamenti (EP-) képviselője Peter Liese kiemelte, hogy a sertésfeldolgozóban történt tömeges fertőzés jelenleg a legsúlyosabb járványkitörés egész Európában.

A gyárban közép- és kelet-európai vendégmunkások dolgoznak, akiket tömegszállásokon helyeztek el. A történtek feltárásába a területileg illetékes bielefeldi ügyészség is bekapcsolódott, gondatlan testi sértés és a fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvény megsértésének gyanúja miatt folytatnak vizsgálatot.

Nem az egyedüli tartomány, ahol emelkednek a számok

A Robert Koch országos közegészségügyi intézethez (RKI) az utóbbi napokban rendre 500-nál több új fertőzöttről érkezik jelentés, holott június elejétől a hónap közepéig általában az 500-as határ alatt volt a napi új fertőzöttek száma. Szombatról vasárnapra 687 új esetet jelentettek.

Gócok alakultak ki Rheda-Wiedenbrücken mellett például Berlin Neukölln nevű kerületében és Göttingenben. Ezek az esetek megemelték a vírus úgynevezett reprodukciós rátáját (R), amely az RKI vasárnapi jelentése szerint az utóbbi hetekben regisztrált 0,7-1,2 közötti sávból felugrott 1,79-re. Ez azt jelenti, hogy minden 100 új fertőzött átlagosan további 179 embernek adja tovább a vírust.

Forrás: Magyar Narancs

Forrás: Magyar Narancs