Ezeket látta már?

Egy vakcina hatása sem tart tovább egy évnél: erre kell készülni

koronavírus szputnyik, covid, vakcina, oltás

A kutatók szerint egy éven belül hatástalanná válhatnak a jelenlegi vakcinák, így újabb vakcinát kell beadatni magunknak a védettséghez.

Különböző, a járványban érintett szakterületek kutatóinak véleménye alapján már 1 éven belül újabb koronavírus vakcinára lehet szükség, ugyanis a világ aluloltott részein kifejlődhet egy, a jelenlegi vakcináknak ellenálló mutáció. - számol be róla a The Guardian

Hozzáteszik, hogy az új koronavírus elleni vakcina fejlesztése zökkenőmentesebb lehet, hiszen a módszerek már adottak, a gyártói kapacitás addigra kiépül és gyorsabb lesz a folyamat is.

Sokkal nagyobb hangsúlyt kell azonban majd fektetni a vakcinák egyenletes elosztására, és a szegényebb országoknak is jusson: ott, ahová nem jut elegendő oltóanyag az új és ellenállóbb mutációk könnyen megjelenhetnek.

Vakcinák hatékonysága: melyik, meddig véd? Itt megnézheti

"Mutációk napról napra keletkeznek. Némelyik úgy változik, hogy fittebbé válik az elődeinél. Ezek a szerencsés variánsok aztán sokkal hatékonyabban fertőzhetnek, és kerülhetik ki az immunválaszt, mint a korábbi változatok" - írta erről közleményében Gregg Gonsalves, a Yale egyetem epidemiológus adjunktusa.

Ez is érdekelheti:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához