Ezeket látta már?

Egyetlen vakcina elég lesz az összes koronavírus ellen

koronavírus vakcina, oltás

Elkészülhet egy olyan vakcina, ami az összes emberi koronavírus ellen védelmet fog adni.

A Nature folyóiratban jelent meg egy írás, ami szerint létrejöhet egy olyan vakcina, ami az összes koronavírus ellen jó lehet, ugyanis megtalálták a koronavírusnak azon részét, ami ellen a vakcinát fejlesztve, egy oltóanyag védelmet adhat minden emberi koronavírus ellen.

Egyetlen vakcina minden koronavírusra

Ezzel kapcsolatban az InfoRádiónak nyilatkozott Kemenesi Gábor, aki elmondta, hogy a az elmúlt 20 évben folyamatosan alakultak ki emberi koronavírusok, a mostani a sorban a harmadik – a 2002-es SARS és a rá 10 évvel megjelent közel-keleti légúti koronavírus után –, amely súlyos megbetegedést képes okozni. Vagyis, a jövőben is várhatók újabb koronavírusok.

Kemenesi Gábor elmondta, hogy még a SARS-járvány idején lettek arra figyelmesek a kutatók, hogy kell lennie a koronavírus egy olyan pontjának, amit megfelelő vakcinatechnolóigával megcélozva, vakcinába integrálhatnak, így képesek lehetünk széles körű védelmet nyerni a koronavírusok ellen.

A jelenlegi vakcinák hatékonysága

Jelenleg azonban az a legfontosabb, hogy a most elérhető vakcinákkal oltassuk magunkat. Az itthon elérhető vakcinák hatékonyságáról a legújabb eredmények alapján az alábbiakat lehet tudni:

A Pfizer vakcinája a beoltottak több mint 85 százalékánál az első adag után két héttel kiváltotta az antitesttermelést, a második dózis után ez 95 százalékos volt.

A Szputnyik V-nél az első adag után három héttel tapasztaltak mérhető mennyiségű antitestet, a második után az oltottak több mint 92 százalékánál megvolt ez.

Az AstraZenecánál is elindult az antitesttermelés, ám mivel Szerbiában még nem adtak be ebből második adagot, az eredmény itt korlátozott.

A Sinopharm esetében a 20-65 év közöttieknél leghamarabb két héttel az első oltás után jelentek meg a szervezetben az antitestek, ez a második oltás után két héttel a beoltottak 90 százalékánál. Az idősebbeknél valamivel alacsonyabb ez az arány, ám ez nem jelenti azt, hogy ne szerezték volna meg a szükséges immunitást.

Olvasson tovább!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához