Ezeket látta már?

Egyszerre lett covidos és majomhimlős egy férfi

majomhimlő, oltás, karantén, tünetei, kiütés, majomhimlő kiütés

A 36 éves férfinél a spanyolországi nyaralása után diagnosztizálták a fertőzéseket.

A koronavírus, a majomhimlő és a HIV-vírus egy 36 éves olasz férfi szervezetében találkozott, akinél még júliusban igazolták a fertőzéseket, de a Cataniai Egyetem kutatóinak esetleírása csak néhány napja jelent meg a Journal of Infection nevű szaklapban - írja a Telex.

A férfinél a spanyolországi nyaralása után 9 nappal jelentkezett a láz, a fáradtság és a torokfájás. Július 2-án pedig pozitív lett a koronavírus-tesztje. Másnap hólyagok jelentek meg a testén, amelyek 3 nap alatt akkorára nőttek, hogy elment egy kórházba. Ekkor derült ki, hogy majomhimlős. A férfit ezután különböző nemi betegségekre, többek között HIV-1-re is tesztelték, ami szintén pozitív lett. A kutatók azt feltételezik, hogy a HIV-fertőzés is friss, hiszen a férfinek 2021 őszén még negatív volt ez a tesztje. A férfit július 11-én engedték ki a kórházból, de még karanténban kellett maradnia.

A kutatók kiemelték, az eset egyik fő tanulsága az, hogy a koronavírus és a majomhimlő tünetei egyszerre is jelentkezhetnek. Ahhoz azonban, hogy diagnosztizálni tudják, fontos a panaszok, a kórtörténet és a szexuális szokások feltérképezése. A férfi majomhimlőtesztje még 20 nappal később is pozitív volt, amiből arra lehet következtetni, hogy a tünetek elmúlása után a fertőzöttek még napokig továbbadhatják a majomhimlőt.

A mostani volt az első ismert eset, ahol a három vírus együttesen volt jelen valaki szervezetében, egyelőre nincs elég bizonyíték arra, hogy ez a kombináció súlyosbíthatja-e a fertőzöttek állapotát.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Telex
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához