Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Elkapta az omikront, pedig nem rég volt covidos? Ezért betegszünk meg újra

omikron, rajz, koronavírus, covid

A korábbi koronavírus fertőzések az omikron ellen ma már nem sokat érnek.

A CNBC számolt be egy új tanulmányról, ami rámutat arra, hogy az omikron lett az uralkodó variáns a delta helyett - többek között Angliában is -, és az újrafertőződések kifejezetten gyakoriak.

Az Imperial College London REACT tanulmánya - amit az Egyesült Királyság kormánya finanszíroz - 100 607 PCR-teszt eredményét vizsgálta idén január 5.-20. között, és arra az eredményre jutottak, hogy a pozitív koronavírus teszteket 99 százalékban az omikronra tudják visszavezetni. Soha nem látott fertőzöttségi szintről beszélnek a tanulmány szerzői, ráadásul a kutatásban résztvevők kétharmada korábban már volt covid fertőzött.

Az, ami a vuhani és a delta variánsnál még igaznak bizonyult, az omikronnál megdőlt: azaz egy korábbi koronavírus fertőzésről várhattunk némi védelmet az újrafertőződéssel szemben, de ma már ez is megdőlt. Az omikron esetében az újrafertőződés kockázata 5,4-szer nagyobb, mint a korábban dominánsnak számító delta változat esetében.

A védelmet az oltások jelentik, pontosabban a teljes oltási sor felvétele, ugyanis a vakcinák azok, amikkel a legnagyobb eséllyel kivédhetjük a súlyos covidot, amit a kutatók is hangsúlyoztak. Hozzátették, hogy az oltakozás mellett szükség lesz további intézkedésekre is a kifejezetten gyors terjedés, fertőzés miatt.

Olvasson tovább! Omikron ellen is jó az az orrspray, amit magyar kutatók vizsgálnak

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához