Friss koronavírus hírek ma

Omikron ellen is jó az az orrspray, amit magyar kutatók vizsgálnak

orrspray, koronavírus, ellenszer, covid-19, allergia

Magyar szakemberek egy olyan koronavírus elleni orrspray-n dolgoznak, amely tervek szerint megkötné a belélegzett vírust.

A Pécsi Egyetem kutatói jelenleg több koronavírus elleni projektben is részt vesznek. Ezek közül az egyik egy azelasztint tartalmazó orrspray, amely hatásos lehet az omikron ellen is.

Két orrspray a koronavírus ellen

Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában működő virológiai laboratórium vezetője a Portfóliónak adott interjújában kiemelte, hogy a pontos mechanizmust most vizsgálják, de az biztos, hogy ez az omikron ellen is hat. Az erre vonatkozó kísérletek most folynak, van mind laboratóriumi, mind klinikai tapasztalat arra, hogy ez egy hatékony védekezési módszer lehet.

Egy másik covid elleni orrspray fejlesztésén a Pécsi Egyetem kutatói a mohácsi Profil Kft.-vel közösen dolgoznak. A cégről érdemes tudni, hogy steril tojások gyártásával és szállításával foglalkozik. A közös projekt alapja, hogy egy IgY ellenes antitestet termeltettek csirkében, szárnyasokban a vírus ellen. Ez egy könnyű és viszonylag olcsó eljárás.

Megköti a koronavírust a magyar fejlesztésű orrspray

"Mivel ez testidegen az emberi szervezet számára, nyilván nem lehet intravénásan beadni, mint a humán IgG-t, hanem az IgY-t felszínen, lokálisan lehet alkalmazni, és az a terv, hogy egy orrspray formájában, a nyálkahártyára juttatva több órán keresztül megvéd az orrba érkező vírusoktól, és nem engedi bekötni a receptorokhoz, nem engedi a sejteket megfertőződni. - fejtette ki a virológus, majd hozzátette, jelen pillanatban azt vizsgálják, hogy például hány órán keresztül biztosít védelmet az orr nyálkahártyájára juttatott antitest.

Negyedik oltás: kiderült, ezt okozza a 60 év felettieknél - olvasson tovább!

"Az tervünk, hogy ez a szer úgy működjön, hogy ha tudom, hogy egy zárt közösségbe, térbe megyek, akkor előtte ezt befújom, eltelítem a nyálkahártyát ezzel az IgY-nal, és ha valaki tüsszent mellettem, aki pozitív, nem tud megfertőzni, vagy nem olyan dózisban. Tudjuk, hogy ez egy dózisfüggő betegség, ha kisebb dózist kapok, akkor enyhébb tünetekkel vészelem át, vagy meg sem fertőződöm. Ha a beszippantott, belélegzett vírusok háromnegyedét megköti mondjuk, akkor az már egy óriási eredmény, még akkor is, ha utána enyhe tünetekkel átvészelem a betegséget." - tette hozzá a kutató.

Forrás: Portfólió