Ezeket látta már?

Előrelépés jöhet a poszt-covid szindróma terápiájában - magyaroknak köszönhetően

covid

Habár, a covidon átesettek 80 százalékát érintik a poszt-covid tünetek, mégis keveset tudnak róla az orvosok. Most az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakemberei segítenek feltérképezni a kezelési lehetőségeket.

A poszt-COVID szindróma diagnózisához és terápiájának kiválasztásához biomarkerek azonosítását kezdték meg az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben. A poszt-COVID szindróma egy összefoglaló tünetegyüttes, mely a koronavírus fertőzésen átesett betegek csaknem 80%-ánál jelentkezik valamilyen formában.

A covid elhúzódó tüneteit, szövődményeit segíti feltérképezni a Korányi

A különböző poszt-COVID tünetek kialakulási mechanizmusai ugyanakkor javarészt ismeretlenek, és jelenleg csak kevés olyan biomarker áll rendelkezésünkre, mely előre jelezné a kórkép megjelenését. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI) olyan diagnosztikus és terápiás biomarkerek azonosítását vállalta a Tématerületi Kiválósági Program keretén belül, melyek hozzájárulnak a poszt-COVID szindróma kialakulási mechanizmusainak megismeréséhez, a tünetek objektív eszközökkel történő igazolásához és a személyre szabott kezelési és utánkövetési algoritmusok kidolgozásához. Reményeik szerint a projekt végterméke egy olyan biomarker panel lesz, mely gyakorlati áttörést hozhat a poszt-COVID szindróma diagnózisában és eredményes terápiájának kiválasztásában.

Egyre nagyobb figyelem irányul a SARS-CoV-2-fertőzés elhúzódó tüneteinek és szövődményeinek feltérképezésére, mivel a SARS‑CoV‑2 fertőzöttek csaknem 80%-ánál jelentkező poszt-COVID szindróma jelentősen és hosszútávon csökkenti a betegek életminőségét. Azokat is érintheti, akik enyhe, kórházi ellátást nem igénylő fertőzésen estek át. A tünetek pontos kialakulási mechanizmusa jelenleg javarészt ismeretlen. A diagnosztikus biomarkerek és személyre szabott terápiák hiányában mind a poszt-COVID szindróma korai diagnózisa, mind a már kialakult tünetek kezelése jelentős kihívást jelentenek. Összességében elmondható, hogy a poszt-COVID szindróma diagnosztikus és terápiás biomarkerei jelenleg nem ismertek, illetve, hogy hatékony oki terápia nélkül a tünetegyüttes több millió ember életét fogja megnehezíteni hazánkban és világszerte egyaránt.

Nemzetközileg is kevesen vizsgálják a poszt-covidot

Össztársadalmi hatása ellenére jelenleg nemzetközileg is kevés munkacsoport vizsgálja a vér alapú biomarkerek jelentőségét poszt COVID szindrómában. Nem ismert továbbá egyetlen olyan proteomikai-, metabolomikai- és radiomikai alapú biomarker-panel sem, mely támpontul szolgálhatna új – poszt-COVID specifikus – irányelvek kidolgozásánál.

Az aktív fertőzöttek és a poszt-COVID szindrómával diagnosztizált betegek magas szintű ellátása mellett az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet kiemelkedő szerepet vállalt az országos szintű oltási kampány megszervezésében is. Az OKPI COVID-19-el kapcsolatos kutatásai eddig javarészt a vakcinációt követően kialakult immunválasz vizsgálatára, a BCG-oltás koronavírus elleni hatékonyságára, valamint a különböző stádiumú és rizikófaktorú fertőzöttek nagyfelbontású immunfenotipizálására irányultak.

A OKPI szakmai programot állított össze olyan diagnosztikus és terápiás biomarkerek azonosítására, melyek hozzájárulnak a poszt-COVID szindróma kialakulási mechanizmusainak megismeréséhez, a tünetek objektív eszközökkel történő igazolásához és a személyre szabott kezelési és utánkövetési algoritmusok kidolgozásához. A Tématerületi Kiválósági Program keretében ez a szakmai program támogatásban részesült és az idén el is indult. A 2024. végéig tartó projektbe aktív SARS-CoV-2 fertőzött pácienseket, igazolt poszt-COVID betegeket, és egészséges önkénteseket is bevonnak. A proteomikai és metabolomikai módszereken alapuló vizsgálatok utat nyithatnak a poszt-COVID tünetek kialakulásának jobb megértéséhez, hozzájárulva ezáltal nemcsak a diagnosztikus biomarkerek azonosításához, de potenciális terápiás célpontok felfedezéséhez is. A tervezett képalkotó vizsgálatok eredményeinek radiomikai elemzése és a betegek légzésfunkciós vizsgálatokkal történő utánkövetése lehetővé teszi a légúti maradványtünetek korai diagnózisát és szorosabb monitorozását.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Országos Korányi Pulmonológiai Inzézet
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához