Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Okozhat a poszt covid erekciós gondot? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

covid, poszt-covid, erekció, vakcinainfó, orvos válaszol

Tisztelt Orvosok! Egy érzékeny problémával fordulnék Önökhöz.

Rólam: 35 éves, ismert alapbetegség nélküli egészséges férfi, vékony, magas/sportos alkat (heti rendszerességgel kocogok/futok). Igyekszem változatosan, egészségesen táplálkozni, cukrot stb. alig fogyasztok, táplálékkiegészítőket sohasem szedtem (alkalmi vitaminkúráktól eltekintve), gyógyszeres kezelés alatt nem állok/álltam az elmúlt években.

Coviddal kapcsolatos múltam:

Két Szputnyik oltást kaptam (a másodikat 2021 májusában), majd erre booster oltásként felvettem a Modernát 2021 októberében. 2021 novemberébencovid pozitív lettem, enyhe-közepes tünetekkel 7 nap alatt gond nélkül átvészeltem a betegséget. (2 nap erős nátha, 2 nap láz, íz- és szaglásvesztés, némi köhögés pár napig.)

Tünet, probléma:

Az erekció létrehozása és/vagy fenntartása kifejezetten nehézkessé vált, ezzel egyidejűleg pedig a libidó/szexuális vágy csökkenését is megfigyeltem magamon. Ez azért is lepett meg, mert az elmúlt 35 évben sosem volt ilyen jellegű problémám - épp ellenkezőleg. Ami még tipikus tünet, hogy az érintett terület kifejezetten érzéketlenné/tompává vált, mintha az idegek(?) nem űgy működnének, ahogy eddig. A probléma nagyjából 2021 nyarán jelentkezett először, legalábbis ekkor tűnt fel (viszonylag hirtelen, 1 hét leforgása alatt), és egyszerre jelentkezett a következő egyéb tünetekkel: ködös, tompa tudat, nehéz fókuszálás, általános és folyamatos gyengeségérzet, meghatározhatatlan/bizonytalan kar, váll és derék fájdalmak. 2021. októberére úgy tűnt, hogy javul/megszűnik a probléma, de novemberre (Moderna oltás felvétele, majd Covid fertőzés) újra jelentkeztek a tünetek, és azóta folyamatosan jelen vannak. Elődordul egy-egy nap, amikor minden úgy működik mint régen, de ez nagyon esetleges. Felnőtt életem nagyrészében szinte minden nap úgy keltem eddig reggelente, hogy erekcióm van, ez természetes is volt. Mióta a tünetek jelen vannak, a reggeli erekciók szinte teljesen megszűntek.

Koronavírus: merevedési zavart is okozhat azoknál, akik átestek a fertőzésen

Laikusként két dologra tudok gondolni első körben:

1. A keringéssel (szívvel) adódtak problémák, ami természetesen hatással lehet az erekcióra is.

2. Idegrendszeri probléma áll a háttérben, valamely rendszer "megzavarodott" a covid fertőzés (post-covid?) és/vagy oltások hatására. (Gerinc, agy?)

Az alábbi kutatásokat találtam a témában:

Természetesen nem állítom, hogy a tüneteimet mindenképpen a Covid okozza/okozta, viszont a tünetek megjelenésének ideje (illetve a tény, hogy más egyéb, Covid-ra jellemző tünettel egyidejűleg jelentkezett a probléma) ad némi gyanúra okot.

A kérdéseim:

1. Milyen irányba kellene elindulnom kivizsgálás tekintetében? Urulógia, neurológia, kardiológia?

2. Ha esetleg tényleg a Covid (post-covid) okozza a tüneteket, vajon van rá remény, hogy idővel (6-8-10 hónap) minden "visszatér a régi kerékvágásba"?

Segítségüket/válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Ez is érdekelheti!

Üdvözlöm! Ez neurológiai problémának tűnik. Poszt-covidnak nem mondanám, mivel a leírás alapján góctünete van és nem diffúz (máshol nem jelentkező) jellegű. Neurológiai konzultáció javasolt a szükséges vizsgálatok elvégzése miatt, a részletes kórelőzmény ismeretével és a tünetek hátterében álló lehetséges okok felderítése céljából.

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához