Elözönlötték a nyaralótulajdonosok Siófokot, és a Balaton többi települését - és nyaralnak

#koronavírus #Siófok #Balaton #budapest
2020.03.19.

A budapesti és más nyaralótulajdonosok inkább a vízparti ingatlanjaikban töltik a következő napokat, heteket - a szabályokat azonban nem tartják be. Megismétlődhet az, ami az olaszoknál?

Dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere nyílt levelet írt azoknak a nyaralótulajdonosoknak, akik elözönlötték a várost. Attól tart, hogy a helyi egészségügy nem fogja bírni a koronavírus miatti túlterhelést:

"Tisztelt Nyaralótulajdonosok!

A koronavírus terjedése mindenki életét jelentősen megnehezíti, így a Siófokon élőkét is. Egyre növekvő teher hárul mind a lakosságra, mind pedig városunk önkormányzatára, és ez az elkövetkezendő időszakban csak súlyosbodni fog. A vírus okozta helyzet miatt visszatértek családjukhoz a vidéken tanuló középiskolások és egyetemisták, hazatértek a külföldön dolgozók, közben különféle módon kell óvnunk az időseket. Jelen állapotban a szolgáltatók sincsenek felkészülve tömegek fogadására és az egészségügyi kapacitások is végesek.

Tisztelettel kérem a Siófokon nyaralóval rendelkező ingatlantulajdonosokat, hogy mérlegelve a veszélyhelyzetet, felelősségteljes állampolgári magatartást tanúsítva ne utazzanak ide, és ne költözzenek siófoki nyaralóikba, hanem maradjanak lakhelyükön! Ezzel csökkentik annak esélyét, hogy nem tudván, fertőzöttek, új gócpontok kialakulását hozzák létre a meglévők mellett. Járványveszély idején távolmaradásukkal tudják leginkább redukálni saját maguk és a helyiek veszélyeztetettségét!

Kérem Önöket, hogy jelen helyzetben szíveskedjenek otthon maradni. Ezt most minél inkább betartják, annál előbb élvezhetik újra a vendégszeretetünket itt, Siófokon."

Nyaralásnak tekintik a leköltözést

A 444.hu értesülései szerint nemcsak Siófokot, hanem más balatoni települést is megrohamoztak a budapestiek: "a hétvégén olyan forgalom volt egyes tóparti települések sétányain és központjában, mintha egy forgalmas, szép tavaszi hétvége lenne."

Egy helyi lakos beszámolója szerint azok, akik elvonulási szándékkal érkeztek, a valóságban nem tartották be a szabályokat, és a helyi éttermekben, cukrászdákban töltötték az idejüket. Bár néhány településen már többen otthon maradnak a leköltözöttek közül, de ez nem mindenhol mondható el.

Forrás: EgészségKalauz