Ennyi omikronos fertőzést jelentettek a világból - haláleset nincs

omikron, szupervariáns, koronavírus, mutáns, fertőzés, haláleset

Az omikron szupervariánst már 38 országban észlelték, halálesetet még sehonnan nem jelentettek - közölte az Egészségügyi Világszervezet.

Gyorsan terjed és már legalább 38 országba eljutott a koronavírus új, omikron névre keresztelt variánsa, ugyanakkor ehhez a mutációhoz köthető halálesetről továbbra sem tud az Egészségügyi Világszervezet, a WHO.

A 38 érintett ország közül legutóbb az Egyesült Államok és Ausztrália közölte, hogy már az országon belüli továbbfertőződést is regisztráltak, miközben Dél-Afrikában egyre jobban terjed a variáns. A WHO ugyanakkor hozzátette, hetekbe telhet, mire megállapítják, mennyire fertőzőképes az új mutáció – dél-afrikai vizsgálatok ugyanakkor azt jelzik előzetesen, hogy háromszorosa lehet az újrafertőződés aránya a delta variánshoz képest.

„Meg fogjuk kapni azokat a válaszokat, amelyekre mindenkinek szüksége van” – mondta Michael Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója.

A WHO pénteken közölte, hogy még nem érkezett jelentés az omicronnal kapcsolatos halálesetekről, de az új változat elterjedése arra figyelmeztetett, hogy a következő néhány hónapban az európai Covid-megbetegedések több mint felét okozhatja majd.

5 dolog, amit tudnia kell az új Omikron szupervariánsról - olvasson tovább!

Az új változat lassíthatja a világgazdaság fellendülését, hasonlóképp, ahogy a Delta-variáns is tette – mondta Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap vezetője. „Már ennek az új változatnak a megjelenése előtt is aggódtunk amiatt, hogy az épphogy erőre kapó fellendülés veszíthet a lendületéből” – mondta. "Egy új, gyorsan terjedő változat ugyanis megrendítheti a bizalmat."

A dél-afrikai kutatók előzetes tanulmánya (ahol a változatot először november 24-én jelentették), azt sugallja, hogy az omikron háromszor nagyobb valószínűséggel okoz újrafertőződést, mint a Delta vagy a Béta törzs.

Gyorsan alkalmazkodni kell az omikron okozta kihívásokhoz

Francesco Rocca, a Vöröskereszt vezetője szerint az omikron megjelenése a „végső bizonyíték” az egyenlőtlen oltási arányok veszélyére.

„A tudományos közösség több alkalommal is figyelmeztetett az új változatok kockázatára azokon a helyeken, ahol nagyon alacsony az oltások aránya” – mondta. "Hihetetlen, hogy még mindig nem vesszük észre, mennyire kapcsolódunk egymáshoz. Ezért nevezem az omikron-változatot a végső bizonyítéknak.”

Uğur Şahin, a Pfizerrel a Covid-oltást készítő BioNTech vezérigazgatója azt mondta, hogy a vállalatnak viszonylag gyorsan adaptálnia kell az oltásokat. Szerinte a jelenlegi vakcináknak továbbra is védelmet kell nyújtaniuk a súlyos betegségek ellen, a mutációk ellenére.

„Úgy gondolom, hogy egy bizonyos időpontban új vakcinára lesz szükségünk ez ellen az új változat ellen. A kérdés az, hogy mennyire sürgősen kell rendelkezésre állnia” – mondta Şahin.

Figyelik az omikron-eseteket

Az Egyesült Államokban pénteken további hat állam erősítette meg az omikron variáns fertőzését.

New Jersey, Maryland, Missouri, Nebraska, Pennsylvania és Utah egyenként számolt be első omikron-fertőzéséről. Kaliforniában, Coloradóban, Hawaiiban, Minnesotában és New Yorkban is megtalálták. A Centers for Disease Control and Prevention közölte, hogy vizsgálják az omikron-változat lehetséges eseteit más államokban. Két eset olyan lakosokat érintett, akiknek nincs közelmúltbeli nemzetközi utazási előzménye – ami azt mutatja, hogy az omikron már az országban terjeng.

Ausztrália pénteken arról számolt be, hogy három sydney-i diáknál pozitív lett a minta a variánsra, annak ellenére, hogy megtiltották a nem állampolgárok belépését az országba, és korlátozták a Dél-Afrikából induló járatok számát.

Kanada összesen 15 esetet fedezett fel az új omikron-változatból. Pénteken a közegészségügyi főtiszt, Theresa Tam 11 omikron-esetet jelentett be, amelyek mindegyike olyan személyeket érint, akik nemrégiben külföldre utaztak.

Itt van hol milyen korlátozásokkal büntetik azt, aki nem akarja beoltatni magát

Órákkal a beszéde után York városa közölte, hogy egy 12 év alatti gyermeknél omikront diagnosztizáltak. A gyermek nemrégiben Dél-Afrikába utazott. Toronto ezt követően pénteken későn jelentette az első három omikron-esetet, amelyek közül kettő nemrégiben tért vissza Nigériából, míg egy másik személy Svájcból.

A Norvégiában legalább 13 ember érintett Oslo-ban, miután egy irodai karácsonyi party-n omikron-változattal fertőzött is jelen volt - eddig még csak enyhe tüneteket tapasztaltak.

Dél-Korea ismét megdöntötte napi rekordját a koronavírus-fertőzések és -halálozások tekintetében, és további három esetet igazoltak az új omikron variánssal. Az 5352 új eset a héten harmadszor haladta meg az 5000-es határt. Az országban a halálozások száma 3809 volt, miután - rekordszámú - 70 vírusos beteg halt meg az elmúlt 24 órában, miközben a 752 súlyos vagy kritikus állapotban lévő beteg is csúcsot jelent az adatokban.

Az omikron-ügyek száma az országban kilencre emelkedett, miután további három esetet erősítettek meg, egy párhoz kapcsolva, akik november 24-én érkeztek Nigériából. A tisztviselők szerint az omikron-esetek száma emelkedhet, mivel a betegek egy része november 28-án részt vett egy templomi összejövetelen, amelyen több száz ember tartózkodott.

Pénteken Malajzia is bejelentette az első omikron-fertőzést egy Dél-Afrikából november 19-én érkező külföldi diáknál. Srí Lanka is bejelentette első esetét, egy Dél-Afrikából hazatérő állampolgárt.

A növekvő Delta-fertőzések már arra kényszerítették az európai kormányokat, hogy újra bevezessék a kötelező maszkviselést, a társadalmi távolságtartást, a kijárási tilalmat vagy a bezárásokat, így a vállalkozások egy újabb zord karácsonytól tartanak.

A belga hatóságok pénteken közölték, hogy az általános iskolák egy héttel korábban bezárnak a karácsonyi ünnepek miatt.

A német regionális vezetők új intézkedésekben állapodtak meg, beleértve a tűzijátékok tilalmát az újévi partik alkalmával, hogy visszatartsák a nagy összejövetelektől.

Írország bejelentette, hogy karácsonykor és újévkor bezárja az éjszakai klubokat, és bizonyos körülmények között újra bevezeti a társadalmi távolságtartást.

Eközben Brazíliában a legfelsőbb bíróság elrendelte, hogy Jair Bolsonaro elnököt vizsgálják ki a Covid-19 elleni oltásokat az AIDS-szel összekapcsoló megjegyzései miatt – ezt az állítást az orvosok és a tudósok elutasították. Alexandre de Moraes utasította az ország legfelsőbb ügyészét, Augusto Arast, hogy vizsgálja meg a brazil szenátus által végzett vádat.

Forrás: https://www.theguardian.com/