Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Enyhe covid után is annyit romolhat a memória, mintha 40 évet öregedne!

covid-19, memória, fogyelemzavar, emlékezési zavar, memóriaprobléma

Megdöbbentő eredmény: a covid-fertőzés után a huszonéves fiatalok memóriája olyan állapotba került, mint a 60-as, covidon át nem esett korosztályé.

Azoknál a fiatal felnőtteknél, akik enyhe tünetekkel estek át a Covid-19-en (és nem panaszkodnak poszt-covid tünetekre, vagyis látszólag minden rendben velük), a figyelem és az emlékezőképesség zavarai mutathatók ki. Mindez egy, a Brain Communications folyóiratban megjelent közleményből derült ki.

Megdöbbentő, hogy a huszonéves, Covid-19-en átesettek memóriatesztjei hónapokkal az átvészelt Covid-19 után is olyan eredményeket szolgáltatnak, mint a Covid-19-en át nem esett, egészséges 60-as korosztálynál tapasztaltak.

Covid-19 után „agyi köd”

A poszt-Covid tünetek, így az „agyi köd” hónapokon, sőt 1 éven át is megkeseríthetik az érintettek életét. Az „agyi köd”-ként ismert, poszt-covid panaszok között említett tünetegyüttesre koncentrációs képességet érintő zavarok, feledékenység és kimerültség jellemző.

Nemrégiben pszichológusok 53 olyan, Covid-19-en átesett fiatal felnőttet (átlagéletkor 28 év) vizsgáltak meg, akiknél a Covid-19 már régen (átlagosan 163 napja) lezajlott, az enyhe lefolyású volt, és az érintettek a vizsgálat időpontjában már jól érezték magukat. Vagyis, Covid-19-et átvészelt, látszólag egészséges fiatal felnőttekkel folyt a vizsgálat.

Hiába van jól a beteg, a memóriája nem a régi

A kognitív, vagyis agyi funkciókat vizsgáló tesztek nagy részénél a Covid-19-en átesettek eredményei normálisak voltak. Azonban, volt 2 olyan teszt, amik eredményei arra utaltak, hogy a Covid-19 hosszan tartó negatív nyomot hagy a koronavírus fertőzésen átesettek agyi működésében.

Kiderült, hogy a figyelem tartósságával és a memória tartósságával problémák akadnak az enyhe Covid-19-en átesetteknél.

Ilyen, problémákra rámutató tesztfeladat például az, amikor a képernyőn különböző számok villannak fel, és bizonyos számoknál meg kellett nyomni a szóköz billentyűt. Míg a vizsgálat első 3 percében oda tudtak figyelni a Covid-19-en átesettek a szóköz billentyű megnyomására, addig a 3. perc után ez már nehézségeket okozott nekik. Ebben a tesztben 3 perc után a Covid-19-en átesett fiatal felnőtteknél megnő a hibázási arány.

Ez is érdekelheti:

Hasonlóképpen, abban a tesztben is rosszul teljesítenek a Covid-19-en átesettek, amiben 20 egymás után bemutatott tárgyat kellett (volna) memorizálniuk. Ha egy kis szünet volt a tárgyak bemutatása után, már igencsak nehezen ment a felidézés. Ehhez hasonlóan 24 szó megjegyzése is nehezen ment a Covid-19-et maguk mögött hagyóknak. Fél óra elteltével jóval kevesebb szót tudtak visszaidézni az egykori koronavírus-fertőzöttek, mint a Covid-19-en át nem esett kontroll-csoport.

Hirtelen felejtés jellemzi a Covid-19-en átesetteket

Az előbbi tesztekben tapasztalt gyors felejtés – alapesetben - a 60-as korosztályra jellemző (átlagosan a 67,4 évesekre). Vagyis, a Covid-19 olyan - az érintett betegek számára fel nem tűnő - nyomokat hagyhat hátra maga után, mint a memóriabeli problémák. Konkrétan, egy átlagosan 28 éves ember memóriája sok szempontból olyanná válhat, mint egy 67 évesé. Egy szemléletes hasonlattal élve, olyan ez mintha a Covid-19 átvészelése 40 öregítene a memóriafunkciókon.

Van némi remény

Úgy tűnik, hogy a Covid-19-et átvészelt fiatalok memóriaproblémái nem maradandóak. A jelen vizsgálat szerint minél régebben zajlott le a Covid-19, annál kevésbé érezhetők annak a következményei. A szakemberek szerint a Covid-19-et kísérő figyelem- és emlékezési zavarok 6, illetve 9 hónap elteltével enyhülhetnek, elmúlhatnak.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

https://academic.oup.com/braincomms/article/4/1/fcab295/6511053?login=false

Forrás: egeszsegkalauz.hu