Ezeket látta már?

Érvénytelen lehet a védettségi igazolás, ha nem adatja be a 2. oltást

vedettsegi igazolvany, szolgáltatások, újranyitás, oltás, koronavírus

A kormány fontolóra veszi a védettségi igazolványok érvénytelenítését azoknál, akik csak az első adag vakcinát akarják felvenni.

Itthon is elindult az a nemzetközi tendencia, miszerint vannak, akik nem adatják be maguknak a koronavírus elleni vakcina 2. adagját. Éppen ezért a kormány részéről felmerült az az eshetőség, miszerint érvénytelenítenék az egyetlen dózissal rendelkezők védettségi igazolványát. Azt azonban egyelőre még nem tudni, hogy ezt miként tennék meg, mint ahogy azt sem, hogy valóban szándékoznak-e meglépni - számolt be róla az RTL Híradó.

A védettségi igazolvány sok könnyítéssel jár, ami a mindennapi életet illeti, de a teljes védettség csak a vakcinák 2. dózisa után érhető el. Eddig 4 203 873 ember kapta meg Magyarországon az első oltását, 2 406 684 pedig már a másodikat is, és 1,75 millióan várnak a második oltásra.

A kormány szerint a döntő többség felveszi a vakcina 2. dózisát is.

Az egészségünk miatt is fontos, hogy beadassuk a 2. oltást

Az itthon jelenleg forgalomban lévő koronavírus vakcinák mindegyike kétadagos, vagyis ahhoz, hogy megfelelő védettség alakuljon ki a vírussal szemben, mindkét dózis beadatása szükséges. Bár létezik egyadagos vakcina, ez hazánkban nem elérhető, és a világ más országaiban is jelenleg is folynak az engedélyeztetési eljárások.

Természetesen, már az első oltás után kialakul némi védelem, hiszen a szervezet már ennek beadását követően is elkezd antitesteket termelni, azonban ez a védelem korántsem teljes. A vakcinák hatékonyságára vonatkozó kutatások is kiemelik azt, hogy a megfelelő védelemhez (mely oltóanyagonként akár 95% is lehet) mindkét oltásra szükség van.

Azt is fontos kiemelni, hogy az első adag oltás nemcsak gyengébb immunválaszt vált ki a szervezetből, de valószínűleg rövidebb ideig tartó védelmet nyújt. A szakemberek azt sem tartják kizártnak, hogy a gyengébb és rövidebb ideig tartó immunreakció miatt az érintettek a későbbiekben fogékonyabbak lesznek az új, esetenként veszélyesebb variánsokra.

Olvassa el ezt is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához