Favipiravir: az ígéretes koronavírus elleni szer, amiből betáraztunk

#favipiravir #koronavírus #koronavírus ellenszer #koronavírus ellen
2020.04.20.

Magyarország a koronavírus kezelésére szolgáló potenciális gyógyszerek vonatkozásában jó helyzetben van; „nagyhatalomnak” számít a maláriaellenes hidroxi-klorokinból, és jelentős mennyiséget, 400 ezer tablettát kapott keletről a vírusellenes favipiravirból. Ez utóbbinak az alkalmazása is eredményekkel kecsegtet,- noha a megalapozott tudományos kinyilatkoztatásokra még legalább nyár elejéig várni kell.

Miközben az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzések világszerte már eddig is több mint százezer ember életét követelték, 2020. április végén sem áll rendelkezésre olyan gyógyszer, ami igazoltan hatásos lenne a kórokozó ellen. Maláriaellenes szerekkel, antibiotikumokkal és vírusellenes szerekkel folynak világszerte, sok vizsgálócentrumban a kényszer szülte, gyorsan megszervezett klinikai vizsgálatok, kipróbálások. Mi a helyzet a vírusellenes szerekkel, különösen a favipiravirral?

Hogyan működnek a vírusellenes hatóanyagok?

A koronavírusoknak, csakúgy, mint az A- vagy B-típusú influenzavírusoknak a genetikai anyaga egyszálú ribonukleinsav (RNS). Azok a gyógyszer molekulák, amik képesek megakadályozni ennek a nukleinsavláncnak a megkettőződését, egyúttal a vírusok szervezetbeni szaporodásának is gátat vetnek. A favipiravir nevű hatóanyag (RNS-polimeráz-gátlóként) képes erre az influenzavírusok esetén. Korábban az Afrikában tomboló ebola-járvány idején arra vonatkozóan is voltak vizsgálatok, hogy a favipiravir esetleg ebola- vírus-ellenes szerként is bevethető lehet. Most pedig – a vírusok közti hasonlóságra alapozva – azt várjuk, hogy a favipiravir a Covid-19 vírussal szemben is legalább olyan hatékonynak bizonyuljon, mint az influenzavírussal szemben.

Favipiravir: a tesztelés alatt a japán hatóanyag

A favipiravir a japán Fujifilm Toyama Chemical Co. Ltd. vegyülete. A favipiravirt 2014 óta használják (Avigan®, illetve Favilavir® márkaneveken) – döntően Japánban - az influenza okozta fertőzések kezelésére, elsősorban olyan esetekben, amikor a hagyományos gyógyszeres terápiák hatása nem bizonyul kielégítőnek. Magyarországon favipiravir-tartalmú gyógyszer korábban nem volt forgalomban.

A SARS-CoV-2 pandémia okozta helyzetre tekintettel Japánban növelték a favipiravir előállítását, és megkezdődtek az első, nagyobb betegszámú, fázis III. klinikai vizsgálatok. Ezekben a vizsgálatokban koronavírussal fertőzött betegeknél vizsgálják a favipiravir hatásosságát, biztonságosságát. Az USA-beli és Japánban folyó vizsgálatok eredményei nyár elejére várhatók.

Néhány biztató eredmény már rendelkezésre áll

Már rendelkezésre álló, kis betegszámú adatok alapján úgy tűnik, hogy a favipiravir alkalmazása kedvezően befolyásolja a koronavírusos fertőzöttek tüneteit. Valószínűsíthető, hogy a vírusellenes favipiravir mind hatásosság, mind pedig biztonságosság szempontjából felülmúlja egyéb vírusellenes szerek hatását, így például a lopinavir/ritonavir kombinációét.

340 koronavírussal fertőzött kínai beteg kezelésének adatain nyugvó eredmények szerint a favipiraviros kezelés hatására lerövidül a lázas időszak hossza,- az 4,2 nap helyett csak 2,5 nap lesz. Emellett, tesztekkel igazolható módon a vírusok gyorsabban kiürülnek a szervezetből, ha favipiraviros kezelést kap a beteg: a kezelés nélküli 11 nappal szemben már 4 nap alatt csökken a vírusszám. Továbbá, a radiológiai kép (röntgen-, CT-kép) javulásához is vezet a vírusellenes favipiravir adagolása.

Beszélne egy orvossal? Hívja az Egészségkalauz.hu orvosait, most INGYEN kipróbálhatja a szolgáltatást! Kattintson IDE!

Amíg nem bizonyított a hatás, off-label használható a gyógyszer

A favipiravir tehát már Magyarországon van, 400 ezer tabletta formájában. A koronavírussal fertőzött betegeket ellátó szakorvosok kezében van a döntés, hogy kiknél, milyen dózisban, milyen esetekben használják a favipiraviros gyógyszert, és gyűjtik össze, regisztrálják az alkalmazással kapcsolatos ismereteket, tapasztalatokat.

A favipiraviros szerek továbbra is influenza vírus elleni szernek tekinthetők, azok betegtájékoztatójában és alkalmazási előiratában egyelőre – a klinikai vizsgálatok lezárásáig és értékeléséig – nem szerepel a koronavírusos betegek kezelésére való alkalmazás ajánlása. Jelenleg ún. „indikáción túli” vagy más néven „off label” kezelés keretében valósulhat meg Magyarországon a koronavírusos betegek favipiravirral való kezelése.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

(1) www.koronavirus.gov.hu

(2) www. aerzteblatt.de

Forrás: EgészségKalauz