Favipiravir: már háziorvos is felírhatja a koronavírus elleni gyógyszert

koronavírus, koronavírus ellenszer, Favipiravir, avigan, covid-19, ellenszer

Mire jó a favipiravir és hol, hogyan lehet kiváltani? Mutatjuk!

A járvány súlyosbodása miatt már nem csak a kórházakban adható, hanem a háziorvosok is felírhatják a vírusellenes, úgynevezett favipiravir hatóanyagú gyógyszert.

Kásler Miklós, emberi erőforrás miniszter csütörtökön utasította az ellátókat, hogy az igazolt covid-betegeknek már az enyhe, illetve középsúlyos tünetek esetén is írják fel a háziorvosok ezt a készítményt e-receptre. A mintavételi pontokon és a mentőszolgálat munkatársai is fogják osztogatni az e lehetőségről szóló tájékoztatót.

Így váltható ki a patikában a favipiravir

A gyógyszert a hozzátartozók válthatják ki térítésmentesen a patikákban, ha bemutatták a beteg taj-számát. A miniszter útmutatása szerint a betegeknek a pozitív teszteredmény után azonnal fel kell venniük a kapcsolatot a háziorvosukkal, hogy mielőbb megkapják a készítményt.

A nepszava.hu-nak Feller Antal a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a patikák nagy többségében hétfőtől érhető el a készítmény. A hétvégén csak azokon helyeken lehet kiváltani, ahol van szombati kiszállítás is. A favipiravir hatóanyagú gyógyszer gátolja a vírusok szaporodását, a tapasztalatok szerint a koronavírus fertőzések kezdetén hatékony. Eddig a kórházakban kezelt betegeknél alkalmazzák ezt a gyógyszert.

Ezek a koronavírus brit mutációjának tünetei, olvasson tovább!

Annak, aki ilyen receptet kap, külön írásban is el kell fogadnia, hogy tisztában van a kockázatokkal és kéri a gyógyszert. A miniszteri kísérőlevél szerint ez úgy történhet meg, hogy a háziorvos tájékoztatja a felíráskor a páciensét, aki ekkor szóban jelezheti a hozzájárulását a gyógyszer alkalmazásához. Ezt az orvos a betegdokumentációban rögzíti, majd a készítmény kiváltásakor a gyógyszertárban megkapja a beleegyező nyilatkozatot, amit a betegnek otthon alá kell írnia és el is kell juttatnia a háziorvosához. A favipiravir magzatkárosító hatása miatt ellenjavallt terhesség és szoptatás alatt!

A favipiravir betegtájékoztatóját itt olvashatja el:

Egis 200 mg filmtabletta

Meditop 200 mg filmtabletta

Mit lehet tudni a favipiravir nevű hatóanyagról, miért olyan nagy az érdeklődés iránta vilégszerte?

Tavaly áprilisban 400 ezer tabletta érkezett Kínából, amit a Covid-19 betegségben küzdők kezelése során kíván felhasználni az egészségügy. A Qubit akkori értesülései szerint a tabletta hatóanyaga felkerült az OGYÉI off-label listájára, amelyen azok a gyógyszerek szerepelnek, amelyeket külön eseti engedély nélkül bármikor lehet indikáción túl, vagyis másra is használni, mint amire eredetileg engedélyezték őket.

Favipiravir: világszerte nagy érdeklődés övezi

Keserű György akadémikus, a Természettudományi Kutatóközpont gyógyszerkémiai kutatócsoportjának vezetője korábban elmondta, hogy a japánok által kifejlesztett antivirális gyógyszer (náluk Avigan néven fut) hatóanyaga a favipiravir eredetileg az influenza kezelésére szolgál, de eredményesen használták már az ebola-járvány alatt is.

Az eredmények bizakodásra adnak okot, a koronavirus.gov.hu oldalon a következőket írják a szerről: a kínai közlés alapján a gyógyszer használata mellett a betegek átlagosan 4 napig voltak pozitívak, míg nélküle 11 napig. A gyógyszer használata mellett 91 százalékuknál javult a tüdő állapota, nélküle csak 62 százaléknál. A favipiravir használata mellett átlag 4,2 nap helyett 2,5 nap alatt múlt el a láz.

A fertőzés elhatalmasodását akadályozhatja meg a favipiravir

A favipiravir-terápia akkor hatásos, ha időben bevetik, azaz a legfeljebb közepesen súlyos fertőzéses esetekben tud jótékony hatást kifejteni, addig, amíg a röntgenképen még nem látszik a tüdőn elhatalmasodott árnyék, vagyis a tüdőgyulladás még nem bontakozott ki teljesen. Ugyancsak kizárták a terhes és szoptató anyákat, mivel állatkísérletekben úgy találták, hogy a szer fejlődési rendellenességet okozhat. Keserű György, professzor így nyilatkozott a Qubitnek:

"Amikor a kórokozó bejut a gazdatest, a SARS-CoV-2 esetén az ember sejtjeibe, ott a sejt örökítőanyagát használja fel a saját szaporodására. A favipiravir molekula azonban a fertőzött sejteken belül be tud épülni a vírus örökítőanyagául szolgáló RNS-be, és ott olyan hamis kódot közvetít a vírus genetikai programjában, amely miatt lehetetlenné válik a vírus replikációja. Így a gyógyszer hatékonyan meg tudja akadályozni, hogy a vírusok egyik sejtet fertőzzék a másik után."

Forrás: egeszsegkalauz.hu