Feszült várakozás: az USA készenlétben, oltanák a kisgyermekeket is

pfizer, oltóanyag, USA, vakcina, covid, koronavírus

A Fehér Ház arra kérte az államokat, hogy már most készüljenek fel a kisgyermekek Covid elleni védőoltására. Láthatóan tűkön ülve várják az FDA engedélyét, amely azonban csak október 26-án vitatja meg a kérelmet.

Az FDA zöld jelzésére várva megkezdték az oltási tevékenység tervezését az államokkal, gyógyszertárakkal és orvosi csoportokkal. A Fehér Ház a Pfizer vakcinával való oltási program folytatását jövő hónap elejére kalkulálja a fiatalokat érintő korcsoportban.

Mintegy 65 millió gyermekgyógyászati ​​adagot vásároltak a Pfizer/BioNTech oltóanyagból, ami elegendő ahhoz, hogy beolthassák a becslések szerint érintett 28 millió gyermeket, amennyiben a hatóság jóváhagyja a Pfizer kérését az 5 és 11 év közötti gyermekek vakcinázására vonatkozóan.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Pfizer és a BioNTech közölte, hogy sürgősségi engedélykérelmet nyújtottak be az 5 és 11 év közötti gyermekek oltását illetően. Az FDA tanácsadó bizottsága október 26-án tervezi megvitatja ezt a kérelmet. Ha az FDA zöld jelzést ad, már az engedélyezésétől számított egy héten belül több ezer helyszínre eljuttatják az oltóanyagokat.

A Betegségmegelőzési Központok most azon dolgoznak, hogy előzetesen becsatlakoztassák a szolgáltatókat a Covid vakcinázási programba, a HHS pedig üzenetküldő és tájékoztató kampányt tervez, hogy ösztönözze a szülőket gyermekeik oltására - mondta a HHS tisztviselője.

Erre vélhetően szükség is lesz, hiszen az Egyesült Államokban a 12 éves és annál idősebb gyermekek körében a beadott védőoltások mértéke elmaradtak a felnőttektől, a 12-15 évesek mindössze 55 százaléka kapott legalább részleges védőoltást, valamint a 16 és 17 évesek 62 százaléka tekinthető vakcinázottnak. Ez elmarad a 40 év feletti felnőttek több mint 70 százalékos átoltottságához képest.

Ez is érdekelheti:

Forrás: nbcnews