Bevált a Pfizer vakcinája 5-11 éves gyerekeknél, oltanának is vele

koronavírus, covid-19, járvány, oltás, pfizer, gyerekek

Már az 5-11 éves gyermekek számára is megbízható és hatékony a Pfizer és a BioNTech koronavírus elleni vakcinája a legfrissebb kutatások szerint - jelentette be a cég ma.

A 16-25 évesekéhez hasonló immunválaszt produkál a Pfizer/BioNTech vakcinája az 5-11 éves gyerekek körében, közölték a második és harmadik fázisú klinikai vizsgálatok alapján. Hamarosan kérik majd az oltóanyag engedélyezését ebben a korosztályban az Egyesült Államokban, Európában és a világ más pontjain is.

A gyógyszergyártó 10 mikrogrammos kétdózisú vakcinát tesztelt a gyermekeken, ez a harmada a tinédzsereknek és a felnőtteknek adott adagnak. A mellékhatások hasonlók voltak, mint a 16-25 évesek esetében, ritkán fáradtsággal, izom- és fejfájással, illetve lázzal járt a vakcina beadása.

Folytatódnak a vakcina vizsgálatok

A következő hónapokban várhatók a 2-5 éveseken, valamint a 6-24 hónaposokon végzett tesztek eredményei - számolt be a Reuters. A felnőtteknél megszokott vizsgálatokkal szemben itt nem azt nézték, hogy mekkora volt a covidosok aránya az igazi vakcinával és a placebóval oltott csoportban, hanem az antitestszintet mérték meg. (Ha mégis elég pozitív teszt alapján végezett eredmény összegyűlik, ezt a fajta hatékonysági mutatót is közzéteszik.)

Aktuális koronavírus hírek itt - kattintson!

A mostani eredmények szerint a kétadagos oltóanyag immunválaszt váltott ki az 5–11 éves korosztályban a II/III. fázisú klinikai vizsgálatban, amely megegyezett a 16–25 éves korosztályban korábban megfigyeltekkel. A biztonsági profil is általában összehasonlítható volt az idősebb korosztállyal - tették hozzá.

Július óta a COVID-19 gyermekgyógyászati ​​megbetegedései mintegy 240 százalékkal nőttek az Egyesült Államokban, így égető szükség van a vakcinára ebben a korosztályban is

- mondta Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója.

"A kísérleti eredmények erős alapot biztosítanak az oltóanyag engedélyezéséhez 5-11 éves gyermekek számára, és azt tervezzük, hogy ezt sürgősen be is nyújtjuk az FDA -nak és más szükséges szabályozó hatóságnak" - tette hozzá Bourla.

A Pfizer/BioNTech vakcina korábban már megkapta az USA hatósági engedélyét a 12 éves és annál idősebbek számára, illetve a Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság teljes jóváhagyását a múlt hónapban, 16 éves kortól.

Az Egyesült Államok vezető egészségügyi szakemberei úgy vélik, hogy a szabályozó hatóságok az engedélybenyújtást követően akár három héten belül dönthetnek az oltás biztonságosságáról, hatékonyságáról a gyermekek korosztályában - közölték a Reuters hírügynökséggel. A gyors engedélyezés segíthet mérsékelni az iskolakezdés miatti esetleges újabb járványhullámon.

Oltakozási roham a szomszédban: ezért kaptak kedvet a szlovénok!

A COVID-19 okozta kórházi esetek, halálesetek száma az Egyesült Államokban megemelkedett az elmúlt hónapokban. Különösen az alacsonyan átoltottságú területeken fertőzött a Delta-variáns. A gyermekgyógyászati ellátást követelő ​​esetek száma a 12 év alatti oltatlan gyermekek körében. is emelkedésnek indult. A szakértők szerint nincs arra utaló jel, hogy a koronavírus delta variánsa a korábbiaknál nagyobb veszélyt jelentene a gyerekekre, de az biztos, hogy minden korábbinál gyorsabban terjed a vírus ebben a korosztályban is.

Forrás: Reuters