Figyelmeztetnek a házi gyermekorvosok: drámai a koronavírus-helyzet a gyermekeknél

koronavírus, gyermekeknél, gyerekek, oltás, pfizer

Az intenzív osztályokon is kezelnek gyerekeket – árulta el a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az Infostartnak, azt is hozzátéve, még várják az eljárásrendet az 5–12 évesek oltásához.

Két hét alatt megháromszorozódott, és rekordszinten van a 15 év alatti koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adataiból. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint is sokkal több a beteg, mint az előző járványhullámokban, ráadásul sokkal több gyerek kerül kórházba.

Igyekszünk minden egyes gyereknél nagyon pontosan elhatárolni, hogy ki az, aki kockázati csoportba tartozik és elvégeztetni a teszteket, és valóban azt találjuk, hogy egyre több tünetes gyerekkel találkozunk – mondta Havasi Katalin.

A delta variáns más lefolyású betegséget okoz a gyerekeknél, korábban azt hangsúlyozták, hogy nem igazán okoz náluk tüneteket, most viszont más a helyzet, a nemzetközi tapasztalat is az, hogy gyakrabban kerülnek kórházba a gyerekek, és itthon is azt tapasztalják az orvosok, hogy több kórházi eset fordul elő, mint a korábbi járványhullámban.

Talán ennek az is az oka, hogy az idősek között többen oltottak már, és a gyerekek ilyen szempontból védtelenebbek, illetve önmagában az, hogy a delta variáns sokkal nagyobb vírusszámot produkál a betegek torkában, sokkal fertőzőbb egyetlen beteg, többeket fertőz meg. Maga a vírus is több tünetet okoz, mint a korábbiak – mondta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A gyerekeknél a jellemző tünetek

A korábbiakkal ellentétben gyerekek esetében gyakoribb

  • a hasfájás,
  • a hasmenés,
  • a hányás,
  • emellett a láz,
  • a gyengeség
  • és a felső légúti tünetek,
  • a nátha,
  • a köhögés.

A kórházba kerülés okai között ott van a kifejezett gyengeség, a táplálási nehezítettség, a nagyon erős hasfájás, a hasmenés vagy akár a tüdőgyulladás.

"A legsúlyosabb esetekben előfordulhat a légzési elégtelenség, szerencsére az, hogy lélegeztetőgépre kerüljön gyerek, ritkán fordul elő, de sajnos intenzív osztályos kezelést igénylő gyerekek is vannak" – tette hozzá.

A 90 százalékos átoltottságtól remélik a fertőzés megállítását

A hivatalos adatok szerint 38 százalékos a 12–15 évesek átoltottsága, de Havasi Katalin szerint egy ilyen erősen terjedő vírusnál sokkal magasabb, 90 százalék fölötti átoltottságra van szükség ahhoz, hogy megálljon a fertőzés a gyerekek között.

Ez is érdekelheti:

Az eredeti tervek szerint december 20. után indulhatna az 5–11 évesek oltása a Pfizer vakcinájával, de friss hír, hogy az Európai Unió egy héttel előbbre hozta a vakcinák szállítását. A házi gyermekorvosok egyelőre nem kapták meg az eljárásrendet és a pontos kezdési időpontot.

Havasi Katalint elmondta, ugyanúgy, ahogy a 12 év fölöttieket, szívesen oltanák 12 év alattiakat is a praxisokban, hiszen szerencsés, ha a kisebbeket a szülő jelenlétében oltják, és a legtöbb szülő és gyerek a saját háziorvosában bízik meg, hozzátette azonban, hogy lehetnek olyan helyzetek, amikor oltópontok vagy akár az iskola is szóba jöhet.

Forrás: infostart.hu