Ezeket látta már?

Minden, amit az 5-11 éves gyerekek koronavírus oltásáról tudni lehet

gyerekoltás, koronavírus, vakcina, pfizer, 5-11 évesek, covid-19, oltás, védőoltás

Hamarosan Magyarországon is megkezdődik az 5-11 éves gyerekek oltása - eközben a világ több pontján már a 2-3 éves gyermekeket is oltják.

Elsőként az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága (FDA), majd az európai hatóság (EMA) is zöld utat adott a Pfizer-BioNTech által az 5-11 éves gyermekek számára fejlesztett Covid-19 elleni vakcina használatának. Ez azt jelenti, hogy a tervek szerint 2021. decemberben Magyarországon is megkezdődik a vakcinák beadása a kisebb gyermekek számára. Eközben a világ több pontján már a 2-3 éves gyermekeket is oltják.

A gyerekek ritkábban kerülnek Covid-19 miatt kórházba, mégis javasolt a vakcina

Az USA-beli statisztikák alapján a pandémia alatt azonosított betegek 17,0 %-a volt gyermek. Jelenleg a gyermekek részaránya ennél kicsit magasabb a megbetegedettek körében: a 2021. november 25-i héten a Covid-19 megbetegedéssel jelentett betegek 24,6 %-a volt kiskorú. Az USA-beli adatokból kiderül, hogy - államtól is függően - a Covid-19-ben szenvedő gyermekek 0,1-1,9 %-a kerül kórházba, és a koronavírus-fertőzésben megbetegedett gyermekek 0,00-0,03 %-a veszíti életét a fertőz ésben. Vagyis, a megbetegedési és elhalálozási rizikó alacsonyabb, mint a felnőtteknél. Ugyanakkor, a betegség hosszú távú, esetleges negatív következményei nem ismertek, ami egy lényeges érvként hozható fel az oltások mellett.

Ez is érdekelheti:

Gyerekvakcina: ajánlott, de a szülő dönt

A vakcinák felvételéről a szülő dönt, aki szeretné, az beoltathatja a gyermekét. A felelős döntést segítendő több szakmai szervezet már ajánlásokat is megfogalmazott. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Társaság (American Academy of Pediatrics; AAP) a vakcinák beadása mellett száll síkra. Európai vonatkozásban az ausztriai oltásokkal foglalkozó hatóság már letette a voksát a vakcinák felvételének ajánlása mellett. A németországi oltásokkal foglalkozó szakmai grémium, a STIKO 2021. december 20-ig ígérte azt, hogy a tényanyag ismeretében állásfoglalást fogalmaz meg.

Ha megkapja a Pfizer vakcináját a gyerek

A felnőtteknél alkalmazott Pfizer-vakcina „hatóanyagának”, vagyis hírvivő ribonukleinsav- (mRNS-) tartalmának a harmadát tartalmazza az 5-11 évesek számára formulált készítmény, amit kisebb tűvel szúrnak be a gyermekekbe, mint a felnőttekbe. A felnőttekéhez hasonlóan az 5-11 évesek oltása is két adagból áll, az adagok beadása között 21 napnak (3 hét) kell eltelni. A több mint 3000 gyermekkel végzett klinikai vizsgálatok alapján a vakcina hatásossága 90,7 %. A vakcina felvételét követő mellékhatások hasonlóak a felnőtteknél tapasztaltakhoz, vagyis elsősorban oltáshelyi fájdalom léphet fel, illetve fáradtságról, fejfájásról számolnak be a gyermekek. Myocarditis (szívizomgyulladás) vagy anafilaxiás reakció nem lépett fel a klinikai vizsgálatban, bár tény, hogy ehhez a betegszám viszonylag alacsony volt.

Megjegyzendő, hogy a Covid-19 betegségen átesett gyermekek oltása a gyógyulást követően leghamarabb 90 nap elteltével javasolható.

Oltóanyagok – a Pfizer-en kívül és Európán túl

Az USA-ban és Európában jelenleg az 5 éves kortól való olthatóság hatalmas ugrásnak minősül, de megjegyzendő, hogy ezt a korban lefelé lépést már néhány ázsiai ország korábban megtette.

A kínai Sinopharm vakcinát (elölt vírust tartalmazó oltóanyag) például 2021. augusztusa óta alkalmazzák a 3-17 évesek oltására az Egyesült Arab Emírségekben, illetve Kínában. A vakcina által biztosított védelem 79 %-ra tehető a gyermekeknél.

Meglepő, de az indiai vakcinagyártó-óriás, a Bharat Biotech, Covaxin néven biztosít oltóanyagot a gyermekek számára is, mégpedig 2 éves kortól. Ebben az esetben is elölt koronavírust tartalmazó oltóanyagról van szó. Az oltóanyag jellege elsősorban amiatt hangsúlyozandó, hogy elölt vírust tartalmazó oltóanyagokkal kapcsolatosan több évtizedre visszatekintő tapasztalatok állnak rendelkezésre, jó hatásról és biztonságosságról tanúskodva. Elölt vírust tartalmazó oltóanyagokat évtizedek óta alkalmaznak világszerte és hazánkban is - csecsemőkori kötelező védőoltásként.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

(1) https://www.aap.org/en/pages/2019-novel-coronavirus-covid-19-infections/children-and-covid-19-state-level-data-report/

(2) https://publications.aap.org/aapnews/news/17965

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához