Mindenki ezt nézi most!

Gyorsan büdösödik a mosogatószivacsa? Ez okozza a szagot!

mosogatószivacs, konyha, baktérium, hasmenés

Gondolta volna, hogy a mosogatószivacsok hemzsegnek a baktériumoktól? Ha a higiéniáról és a nyári hasmenések megelőzéséről van szó, nem árt odafigyelni a mosogatószivacsok tisztaságára sem.

A mosogatáshoz alkalmazott szivacsok sajátos „mikroflórájában” a kutatók mintegy 360 különféle baktériumfajt mutattak ki, amik között potenciális kórokozók is találhatók. A kimutatott baktériumok közül megtalálható a Moxarella osloensis is - nagy valószínűséggel ez a faj okozza a mosogatószivacsok jellegzetes, büdös szagát is.

Miért igazi baktériumtanya egy mosogatószivacs?

A mosogatószivacs habosított, üreges szerkezete ideális környezetet kínál a baktériumoknak. Ennek eredményeként olyan magas baktérium-koncentráció mutatható ki a használt háztartási konyhai szivacsokban, mint amekkora a székletpróbákban.

Régen az asszonyok a mosogatórongyot kifőzték, ezt a mosogatószivaccsal nem tesszük meg. A meleg vízzel való kimosása, kiáztatása, netán mikrohullámú sütőben való „hőkezelése” sem célravezető a baktériumok elpusztítását illetően. Sőt, ilyen módon épp ellenkező hatás érhető el: a meleg vizes vagy a mikrohullámú tisztítást követően az alacsony baktériumszám hamarosan megnő, és egyre inkább dominánssá válnak a magasabb stressz-toleranciájú, gyorsan növekvő, potenciálisan kórokozó mikroorganizmusok. Az előbbiek helyett jobb, ha a konyhai szivacsokat rendszeresen, legalább hetente cseréljük.

Forrás: EgészségKalauz