Ezeket látta már?

Ha ilyen antidepresszánsokat szed, könnyebben átvészelheti a Covid-fertőzést

antidepresszáns, depresszió, covid, fertőzés, covid-19, koronavírus, gyógyszer, fluoxetin, fluvoxamin

Az eredmények azonban nem jelentik azt, hogy pozitív Covid-19 teszt esetén antidepresszánst kellene felíratni az orvossal!

A depresszió, a kényszerbetegség és a bulimia gyógyszereiként ismert fluoxetin és fluvoxamin hatóanyagok is hatásosnak tűnnek a Covid-19 súlyosbodásának a kivédésében.

A Covid-19 kezelésében már számos hatóanyagra tekintettek reménytelin. A délibáb-paletta színes volt: voltak köztük féregűzők, antibiotikumok, maláriaellenes szerek. Sajnos, a klinikai vizsgálatok a legtöbb hatóanyagnál nem igazolták a hozzájuk fűzött reményeket. Meglepő módon felmerült annak is a lehetősége, hogy egy antidepresszánsként ismert és használt hatóanyag lehet a megoldás kulcsa.

Már korábban beszámoltak azokról az eredményekről, amik szerint az antidepresszánsként ismert fluvoxaminnal kezelt Covid-19 betegeknél, a placeboval kezelt társaikhoz képest, a koronavírus okozta fertőzés lefolyása kedvezőbben alakul. Vagyis, a fluvoxamin hozzájárulhat a Covid-19 súlyosbodásának a megelőzéséhez. Ezt támasztotta alá az ún. TOGETHER klinikai vizsgálat is.

Több, mint antidepresszáns

Jogosan merül fel a kérdés, hogy miként lehet egy mentális kórkép kezelésében alkalmazott hatóanyagnak kedvező hatása egy vírus okozta fertőzés lefolyására. A kutatók szerint a hatás nagy valószínűség szerint nem függ össze a szer eredeti indikációjával, tehát a központi idegrendszeri hatással. Feltételezhetően a fluvoxamin különféle molekulákhoz kötődik az emberi szervezetben, így például a sigma-1 receptorokhoz, amely a Covid-19-cel is összefüggő hegesedési folyamatban kap szerepet. Több országban folytak és folynak a fluvoxaminnal kapcsolatos kutatások és vizsgálatok. Hazánkban Dr. Fekete Andrea (Semmelweis Egyetem) kutatócsoportja foglalkozik a témával.

Több antidepresszáns is kedvezően hathat

Nemrégiben jelentek meg azok az eredmények, amik a fluvoxaminon kívül egy másik antidepresszáns hatóanyaghoz, a fluoxetinhez kötnek kedvező hatást a Covid-19 súlyos lefolyásának a kivédésében.

Úgy tűnik, nem csupán „véletlenről” van szó. Az USA-ban 87 kórház és klinika bevonásával végzett vizsgálatokból az derül ki, hogy: 2020 januárja és szeptembere között 83584 felnőtt betegnél diagnosztizáltak Covid-19-et. Köztük volt 3401 olyan beteg, akik korábban ún. szelektív-szerotonin-visszavételt gátló (SSRI) típusú antidepresszánst szedtek (a fluoxetin és a fluvoxamin is ebbe a hatóanyagcsoportba tartoznak). A vizsgálatból kiderült, hogy az SSRI-antidepresszánst szedőknél ritkább volt a Covid-19 miatti elhalálozás. A legnagyobb mértékű védő hatást a fluoxetin biztosította. A fluoxetint szedő betegeknél az elhalálozási arány 9,8 % volt, szemben az antidepresszánst nem szedőknél tapasztalt 13,3 %-os aránnyal. Vagyis, a fluoxetin 28 %-kal csökkentette a Covid-19-ben való elhalálozás kockázatát.

Fluoxetin és fluvoxamin: forgalomban lévő, törzskönyvezett, vényköteles gyógyszerek

Úgy tűnik, hogy a fluvoxamin mellett a fluoxetin is hatásos szer lehet a Covid-19 súlyosbodásának a kivédésében akkor, ha azt a Covid-19 kezdeti fázisában adják a betegeknek.

A fluoxetin és a fluvoxamin forgalomban lévő gyógyszerekben is szerepelnek. A fluoxetint és a fluvoxamint a depresszió, a kényszerbetegség és a bulimia nervosa kezelésére alkalmazzák. Fluoxetint tartalmazó készítmények Floxet, Fluoxetine Vitabalans, Fluoxetin Zentiva, illetve Prozac néven vannak hazánkban forgalomban. Fluvoxamint pedig a Fevarin készítmények tartalmaznak. Valamennyi gyógyszer vényköteles.

A fenn írt eredmények nem jelentik azt, hogy pozitív Covid-19 teszt esetén antidepresszánst kellene felíratni az orvossal! Szükség van még további kutatásokra és klinikai vizsgálatokra a hatás, a hatásmechanizmus, a dozírozás és egyéb információk megszerzése céljából; mindenesetre a kezdeti eredmények kétségkívül biztatóak.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2786136; 2021. nov. 23.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához