Hányféle baktérium él a konyhai mosogatószivacsokban?

#fertőzés #baktérium #mosogatószivacs #konyha
2020.08.05.

Gondolta volna, hogy a mosogatószivacsok hemzsegnek a baktériumoktól? Ha a higiéniáról és a nyári hasmenések megelőzéséről van szó, nem árt odafigyelni a mosogatószivacsok tisztaságára sem.

Nyár veszélyforrásokkal

A hasmenéses és hányásos megbetegedések igen gyakoriak a nyári melegben. A legfőbb kiváltó okok között vírusos és bakteriális fertőzések említhetők. A baktériumok leggyakrabban ételfertőzés révén okoznak panaszokat. A mosatlan zöldségek és gyümölcsök, a nem megfelelően átsütött húsok és kolbászok, illetve egyes országokban a mikrobiológiai szempontból nem kellőképpen tiszta vezetékes víz mind-mind potenciális kórokozó-hordozók,- és a felsorolás folytatható.

A jégkockagyártó gépekből kipotyogó jégkockák, a majonéz vagy akár a fagylaltok is potenciális veszélyforrások. Előbbieken túl olyan „apróságnak” tűnő dolgokra is visszavezethető lehet egy-egy bélrendszeri fertőzés, mint a nem megfelelő mosogatás.

Hetente kellene a mosogatószivacsot cserélni!

Kevesen gondolnák, hogy a mindennapok nélkülözhetetlen része, a konyhai mosogatószivacs is hemzseg a baktériumoktól. Ennek a használati eszköznek a habosított, általában poliuretánból álló anyaga, a nagy fajlagos felületet biztosító üreges szerkezetére visszavezethetően ugyanis ideális környezetet kínál a baktériumoknak. Ennek eredményeként olyan magas baktérium-koncentráció mutatható ki a használt háztartási konyhai szivacsokban, mint amekkora a székletpróbákban.

A mosogatáshoz alkalmazott szivacsok sajátos „mikroflórájában” a kutatók mintegy 360 különféle baktériumfajt mutattak ki, amik között potenciális kórokozók is találhatók. A kimutatott baktériumok közül megtalálható a Moxarella osloensis is,- nagy valószínűséggel ez a faj okozza a mosogatószivacsok jellegzetes, büdös szagát.

A mosogatószivacsban hemzsegő potenciális kórokozók (pl. Moraxella osloensis, Chryseobacterium hominis, Acinetobacter johnsonii) elsősorban a legyengült immunrendszerű, a beteg, valamint az időskorú egyének számára jelenthetnek veszélyt. Ők azok, akiknél a „koszos” mosogatásnak elsőként jelentkezhetnek a következményei.

A mikró sem ér sokat

A mosogatószivacs meleg vízzel való kimosása, kiáztatása, netán mikrohullámú sütőben való „hőkezelése” nem célravezető a baktériumok elpusztítását illetően. Sőt, ilyen módon épp ellenkező hatás érhető el: a meleg vizes vagy a mikrohullámú tisztítást követően az alacsony baktériumszám hamarosan megnő, és egyre inkább dominánssá válnak a magasabb stressz-toleranciájú, gyorsan növekvő, potenciálisan kórokozó mikroorganizmusok.

Az előbbiek helyett a konyhai szivacsok rendszeres, legalább hetenkénti cseréjére kell figyelmet fordítani. Megnyugtató tudni, hogy az újonnan vásárolt mosogatószivacsokban mikrobiológiai szennyezettség nem mutatható ki.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz