Ezeket látta már?

Néma tünetekkel is jelentkezhet a hiperglikémia! Ezekre a jelekre figyeljen oda

covid, agyi köd, memória, lelassult gondolkodás

Mi az a hiperglikémia, és mit jelent, ha már meglévő cukorbetegség alatt jön elő?

Ha ismételten mérünk magas vércukorszintet, kezdődő cukorbetegségre kell gondolni, vagy ha a diabétesz már ismert, akkor a kezelés nem megfelelő, így azt módosítani kell. A magas vércukorszint esetén a kezelt cukorbetegségnél gondolni kell arra is, hogy magas glükózszintet okozhat a megelőző alacsony vércukorszintre adott hormonális válasz is. Mindig fel kell deríteni, hogy mi áll a magas vércukor érték hátterében: diéta hiba, a mozgás mennyiség változása, vagy a terápiában jelentkező problémák? A témában dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük.

Mi az a hiperglikémia?

Hiperglikémiáról akkor beszélünk, amikor a vércukor értéke éhgyomri állapotban 7mmol/l feletti vagy étkezés után másfél órával a 8mmol/l értéket meghaladja. Amennyiben ez ismételten előfordul, prediabetest , illetve cukorbetegséget jelez. A már ismert cukorbetegek esetében is előfordulhat magas vércukorszint, aminek az oka lehe kisérőbetegség, de a nem megfelelő ételek fogyasztása és bizonyos gyógyszerek is előidézhetik.

Fontos a vércukorszint mielőbbi normalizálása, ugyanis hosszútávon különféle szövődményeket okozhat: szív-és érrendszeri problémákat, vesebetegséget, szembetegséget (pl.diabéteszes retinopátia), neuropathiát, a lábon fekélyeket. stb. Kezelés nélkül a hiperglikémia diabéteszes ketoacidózishoz is vezethet, ami egy életveszélyes állapot, és feltétlenül kórházi kezelést igényel.

A hiperglikémia tünetei

A hiperglikémiának nem minden esetben vannak tünetei, sőt, ez egyénenként is változhat, ki milyen értékek esetén tapasztal panaszokat. Ha lassan fokozatosan alakul ki hosszabb ideig észrevétlen maradhat. Általánosságban az alábbi tünetek hívják fel rá a figyelmet:

 • Fokozott szomjúság/vizelési inger
 • Száraz bőr
 • Fáradékonyság, álmosság
 • Lassabban gyógyuló sebek
 • Koncentrációs nehézségek
 • Homályos látás
 • Ketontestek jelenléte (késői tünet)

Mi okozhat magasabb vércukorszintet?

Magas vércukorszintet gyakran a felderítetlen diabétesz okoz, ám előfordulhat azoknál is, akik tudnak az állapotukról, kezelés alatt állnak, mégis hiperglikémia lép fel náluk. Ennek okai a következők lehetnek:

 • nagy mennyiségű gyorsan felszívódó szénhidrát fogyasztása
 • étkezési ritmus felborulása
 • nem megfelelő időpontban alkalmazott gyógyszerszedés, inzulinbeadás
 • stressz
 • a megszokottnál kevesebb testmozgás
 • gyulladásos megbetegedés, fájdalom, műtét, fertőzések
 • egyéb gyógyszerek szedése, melyek hozzáadott cukrot tartalmaznak (pl: köptetők)
 • hormonális hatás gyermekeknél, terhesség során

Tudja meg, mi okozza a hiperglikémiát!

Amennyiben magas a vércukorszint, és most kerül felismerésre, úgy meg kell kezdeni a diabétesz kezelését. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa elmondta, ha már kezelés alatt áll a beteg, akkor ki kell deríteni, hogy mi okozza a problémát. Ehhez a beteg, a diabetológus és a dietetikus közös munkája szükséges. Meg kell találni az okot, hogy vajon az alkalmazott gyógyszer/inzulin, a diéta hibája, vagy a beteg életmódja okozza az eltérést.

Ha a hiperglikémia gyakrabban előfordul a cukorbetegeknél, úgy gyakoribb vércukormérés szükséges, (főétkezések előtt és után is másfél órával). Fontos vércukor naplót is vezetni, mert így látjuk az eltéréseket. Ha ez nem vezet eredményre, akkor szöveti cukormonitorozó eszközt célszerű alkalmazni, hogy kiderüljön, hol van a probléma, minek a hatására nő meg a glükózszint.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Egyszer túl alacsony, a máskor meg túl magas vércukorszintje? Ezt teheti ellene!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Cukorbetegség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához