Ezeket látta már?

Hogyan térhet vissza a vírusfertőzés?

Amerikai kutatók megfejtették, hogy a citomegalovírus miként képes újrafertőzni azokat az embereket is, akik erős immunválasszal reagáltak az előző fertőzésére.

A megállapítás új utakat nyithat a vakcinafejlesztésben is, például az AIDS és a malária ellen.

Az Oregoni Egészségtudományi Egyetem kutatói majmokat tanulmányozva úgy találták, hogy a gyakori citomegalovírus - amely a felnőtt lakosság akár 80 százalékát megfertőzte - a vírusok többségével ellentétben legyőzheti a szervezet képességét arra, hogy eltávolítsa a fertőzött sejteket.

"A citomegalovírus lényegében képes kikapcsolni egy fertőzött sejt eltávolítást kérő üzenetét. Ez lehetővé teszi a citomegalovírusnak, hogy felülkerekedjen ezen a kritikus immungáton az újrafertőzéskor" - magyarázta Klaus Frueh, a kutatás egyik vezetője.

A citomegalovírus fertőzése felnőtteknél nem súlyos, de a gyerekeknél, transzplantált embereknél és más, legyengült immunrendszerű egyéneknél akár halálos is lehet. A vírus újrafertőzési képessége megnehezíti, hogy vakcina készüljön ellene. A mostani tanulmány azt is jelzi, hogy a citomegalovírus alkalmas lehet virális vakcinavektornak, amely más kórokozók genetikai anyagát szállíthatja, így juttatva be azokat a testbe.

A legtöbb virális vakcinavektort csak egyszer használhatják fel, ám a citomegalovírust újrafertőzési képessége alkalmassá teszi a többszöri alkalmazásra olyan vakcinák "szállítójárműveként", melyek például a HIV, a hepatitisz C, a malária és a tuberkulózis fertőzést előznék meg.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához