Ezeket látta már?

Szombattól zárt térben kötelező lesz a maszk - mutatjuk a kivételeket is

tömegközlekedés, maszk, koronavírus

A koronavírus járvány miatt pénteken éjféltől kötelezővé tette a kormány a maszk használatát zárt térben- jelentett be Gulyás Gergely a kormányinfón.

A rendelkezés szerint így a tömegközlekedés után szombattól például

  • a boltokban,
  • színházakban,
  • mozikban,
  • levéltárakban,
  • a közigazgatási szervek ügyféltereiben

is kötelező lesz a maszk.

A kormány ezzel követte a Fővárost, amely pár órája, csütörtökön kora délután közleményben jelezte, hogy a Főváros vezetése nem fog a kormányra várni, a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén dönteni fognak arról, hogy elrendeljék Budapest területén zárt terekben a maszkviselést - írta meg a 444.hu.

Kivételt jelentenek az irodák és a sportolás célját szolgáló helyiségek

  • Az iskolák esetében a kormány az igazgatók kezébe helyezte a döntés felelősségét a maszkról.
  • Ami a szolgáltatásokat illeti: csak azokban a szolgáltatást nyújtó helyiségekben lesz kötelező a maszkhordás, ahol rendszeresen 5 főnél többen tartózkodnak.

Bár a részletek csak a kormánydöntés közlönyben való megjelenése után lesznek egyértelműek, ez alapján például a kisebb fodrászatokban, kozmetikákban és a kisiparosok műhelyeiben nem lesz kötelező a maszkhordás.

Az egészségügyben kötelezővé teszik a 3. oltást is, várhatóan ugyanazokkal a szankciókkal, mint az első és második esetében.

Harmadik oltás: ezekkel a mellékhatásokkal számolhat a 3. koronavírus vakcina után

Gulyás Gergely azt mondta, hogy ha szükséges, szóba kerülhet ugyan, hogy csak védettségivel lehessen bemenni éttermekbe vagy szállodákba, de ez egyelőre nem volt téma.

A kormány a jövő héten nagy oltási akciót szervez

November 22. és 28. között az ország 101 kórházában berendezett oltópontokon várják az oltásra vágyókat reggel 7 és este 7 óra között.

Gulyás Gergely szerint csak a Szputnyik fogyott el, a többi fajta vakcinából állítása szerint van még bőven, összesen közel 10 millió adag. Azt nem részletezte, hogy melyikből mennyi. Gulyás azt hangsúlyozta, hogy a járványt csak akkor lehet megállítani, ha mindenki beoltatja magát, az oltatlanok pedig a sajátjuk mellett mások életét is veszélyeztetik. De arról is beszélt, hogy nem ellenfélként kezelik az oltatlanokat, illetve arról, hogy egyelőre nem követték Ausztria példáját, ahol az oltatlanok csak a munkahelyükre és élemiszerboltba menet léphetnek ki az utcára.

A tömegrendezvényeket azért nem tilották be - ezt az Orvosi Kamara javasolta - mert az 500 fősnél népesebb rendezvényekre eleve csak oltottak mehetnek be.

Gulyás mindenkinek javasolta, hogy a 3. oltást is adassák be maguknak. Méghozzá legkésőbb a második oltást követő 7. hónapon belül. A kormány modellező matematikusai szerint a mostani hullám november végén-december elején tetőzhet. Gulyás megkockáztatta, hogy akár egy héten belül is eljöhet a tetőzés.

Ha a kormányzat orvosszakértői szükségesnek tartják, meg fogják teremteni a lehetőséget a negyedik oltásra azoknak, akik korán kapták meg a harmadikat - derült ki Gulyás szavaiból. Ez a harmadik oltás első fecskéinek esetében durván két hónap múlva lehet először aktuális.

Forrás: Shutterstork.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához