Ezeket látta már?

"Hosszú covid": kiderült, hogy gyerekeknél ritka és enyhe jelenség

covid-19, koronavírus, variánsok, tünetek, fejfájás, fárdékonyság, szaglás

A korábbi becsléseknél kevesebb gyereket érint a „hosszú covid”. A kellemetlen tünetek viszonylag enyhék, és a legtöbb esetben 3 hónapon belül el is múlnak – derítették ki nemrég publikált, nagy szabású kutatások.

A SARS-CoV-2 vírus okozta fertőzés nemcsak az akut szakaszban jelenthet komoly egészségügyi problémát, a Covid-19 a gyógyulás után is számos panaszt okozhat. A „hosszú covid” névre keresztelt tünetegyüttes azt jelenti, hogy a fertőzéssel összefüggő kellemetlen tünetek, esetleges szövődmények több hétig, sőt akár több hónapig is megmaradhatnak. Ezek közül a leggyakoribbak a fáradékonyság, a fejfájás, a szaglás elvesztése, a légzési nehézségek, a szapora szívverés, a koncentráció- és memóriazavarok, a hangulatzavarok és a szorongás. A kutatások szerint a gyógyult betegek 15-20 százaléka tapasztalja meg a „hosszú covid” tüneteit.

A koronavírus hosszú távú hatásai nem csak a súlyos betegeket érintik - olvasson tovább!

Az új koronavírus-variánsok megjelenésével egyre több gyereknél diagnosztizálják a betegséget, így joggal merülhet fel a kérdés a szülőkben és a szakemberekben egyaránt: a kicsiknél is jelentkezhet-e a „hosszú covid”, és ha igen, mennyire súlyosak lehetnek náluk az elhúzódó tünetek? Több kutatás is foglalkozott ezzel az elmúlt hónapokban.

A vártnál kevesebb gyereket érinthet

A koronavírus-fertőzésből felgyógyult gyerekek nagyjából 14 százalékánál maradtak meg hosszú távon, a betegség után 15 héttel a vírushoz köthető tünetek – olvasható egy nagyszabású brit kutatásban. A vizsgálatba összesen közel 6800, 11 és 17 év közötti brit gyereket vontak be, akik közül 3065-en koronavírus-pozitívak, 3739-en pedig negatívak voltak. A teszteket 2021 januárja és márciusa között végezték el. A korábban fertőzöttek közül nagyjából minden hetediknek voltak három vagy több egészségügyi panasza, minden tizennegyediknek pedig öt vagy több tünete is volt. A kutatást végző szakemberek szerint azonban ezek közel sem olyan rémisztő adatok. Úgy vélik ugyanis, hogy csak azok a tinédzserek válaszoltak, akiknek megmaradtak a tüneteik, akik teljesen felgyógyultak, azok inkább nem vettek részt a felmérésben.

Delta variáns: erről a 4 tünetről ismerheti fel, ha koronavírus fertőzött - kattintson!

Sir Terence Stephenson, a tanulmány vezető szerzője azt is elmondta, hogy azok is beszámoltak különböző panaszokról, akiknek 15 héttel korábban negatív lett a koronavírus-tesztje. A szakemberek szerint ez több tényezőre is visszavezethető. Egyrészt, a fejfájás, a kimerültség, a fáradékonyság egyébként is gyakori ennél a korosztálynál. Másrészt, a felmérés időpontja egybeesett az iskolák újranyitásával, vagyis a lezárások után újra közösségbe kerülő gyerekeknél nagyobb volt az esélye a fejfájással, fáradékonysággal és egyéb panaszokkal járó fertőző betegségeknek. A harmadik tényező a felmérést kitöltők alacsony számában keresendő: a kiküldött kérdőíveknek mindössze 13 százalékát kapták vissza a kutatók, és valószínűbb, hogy akik válaszoltak, egyébként is rosszabb egészségi állapotban vannak.

A legtöbben 2 hónap alatt teljesen felépülnek

Egy másik, szintén brit kutatás eredményei szerint a koronavírus-fertőzésből gyógyult gyerekek 4,4 százalékánál voltak tünetek 4 héttel a betegség után, 8 héttel később pedig alig 1,8 százalékuknak maradtak meg tünetei. A Lancet Child and Adolescent Health című szakmai lapban megjelent tanulmány szerzői egy, a koronavírus tüneteinek követésére létrehozott appban rögzített adatokat elemeztek. A 2020 szeptembere és 2021 februárja közötti időszakra fókuszáltak, ez idő alatt 1734 5 és 17 év közötti gyereknek volt pozitív koronavírus-tesztje, és egyértelműen megállapítható volt, hogy mikor voltak először és utoljára tüneteik.

Az adatok szerint a leggyakoribb tünetek a fejfájás, a fáradékonyság és a szaglás elvesztése voltak. Különösen érdekes, hogy ebben a kutatásban olyan gyerekek tünetei is szerepeltek, akik más (nem SARS-CoV-2) vírusfertőzéssel betegedtek meg. Ezen betegek 0,9 százalékánál hasonló hosszú távú tünetek voltak megfigyelhetőek a gyógyulást követően 4 héttel, mint azoknál, akik bizonyítottan Covid-19-esek voltak.

Változást hozhatnak az új Covid-19 variánsok

A koronavírus-pandémia egyik tanulsága, hogy a helyzet gyorsan változhat. A gyerekek „hosszú covidjára” vonatkozó kutatások még az újabb, például a delta variáns megjelenése előtt készültek. Előfordulhat, hogy az újabb variánsok komolyabb tüneteket okoznak a gyermekeknél, mint ahogy az is, hogy bár a betegség lefolyása enyhébb marad, megnő az elhúzódó tünetekkel küzdők aránya. Szintén nehezítheti a „hosszú covid” tüneteivel kapcsolatos vizsgálatokat, hogy még nincs egységes meghatározása, leírása a tünetegyüttesnek. Egyelőre még nem határoztak meg diagnosztikai kritériumokat, nincsenek standardizált tesztek a „hosszú covid” megállapítására.

Arról sem feledkezhetünk el, hogy jó néhány, a „hosszú covidhoz” köthető tünet elég általános és gyakori, és más vírusfertőzésből való gyógyulás után is jelentkezhet. Ezek közé tartozik a fejfájás, a fáradékonyság vagy a kognitív nehézségek.

Forrás:

https://medicalxpress.com/news/2021-09-world-largest-covid-children.html

https://medicalxpress.com/news/2021-08-covid-uncommon-children-analysis.html

Forrás: MedicalXpress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához