Hurutos köhögés vagy Covid miatt köhög az ország? Orvosok válaszoltak

Hurutos köhögés vagy Covid miatt köhög az ország? Orvosok válaszoltak

Egyre többen vannak, akik köhögnek, náthásak, vannak, akik még ágynak is dőltek. Honnan lehet tudni, hogy mindez megfázás vagy koronavírus?

Hurutos köhögés vagy Covid?

Habár a hétvégén több mint 1000 új koronavírusos-fertőzöttet regisztráltak itthon, de azok, akik nem mentek el tesztre, és hurutosan köhögnek, aggódhatnak, hogy ők is covidosak.

Az általánosságban elmondható, hogy a Covid hosszabb időre dönti le a lábáról az embert, sokszor láz is jelzi a betegséget, és gyengeség, fáradtság érzés kíséri. A szag-és ízvesztés, mint tünet, változó mértékben fordul elő Covid fertőzésnél, de a gyomorproblémák is figyelmeztet jelek lehetnek. Ha Covidra gyanakszunk, a legbiztosabb, ha tesztet végeztetünk!

Bélteki Béla háziorvos nyilatkozott az ATV Híradójának, és elmondta, hogy az emelkedő számok ellenére a pozitív PCR-tesztek aránya még mindig alacsony. Vagyis a sok hurutos megbetegedés jelentős részét más kórokozó okozhatja.

Az viszont most már egyértelmű, hogy itt a negyedik hullám, hiszen a fertőzések száma emelkedik, és a kórházban ápoltak száma is nő. Rusvai Miklós virológus elmondta, hogy mindez a delta variánsnak köszönhető:

Igen, úgy tűnik, hogy a delta variáns fertőzőképesebb, de több nemzetközi felmérés azt sejteti, hogy esetleg a megbetegítőképessége valamivel enyhébb mint az alfa variánsé, ezt azonban még nagyon óvatosan kell kezelni.

Olvasson tovább! Mi ez a sok torokfájós, köhögős megbetegedés, ha nem Covid?

Néhány tanács köhögés ellen, ha nem Covid okozza:

  • Kellő mennyiségű folyadék fogyasztása;
  • Forró zuhany segíti a nyákoldást, és könnyebb a felköhögés is;
  • (lehetőség szerint) melegben tartózkodni;
  • Több pihenés, ágynyugalom;

Köhögéscsillapítót nem szabad bevenni, mert elnyomja a köhögést, fokozódik a hörgőkben, tüdőben a nyák lerakódása, és ez további fertőzésnek nyithat utat; antihisztaminokat sem szabad alkalmazni, mert a köpetet kiszárítják – viszont az a tüdőben marad; olyan kombinációkat alkalmazni, amelyben együtt van a köhögéscsillapító – és a nyákoldó hatású szer.

Forrás: EgészségKalauz