Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Hüvelyi folyás: ebből tudhatja, ha gombás fertőzés okozza

hüvelyi folyás, fluor, gombás fertőzés, meddőség, tünetei, viszketés, hüvelyváladék

Miből lehet tudni, hogy gombás fertőzésünk van?

Kis mennyiségű, nyálkás, fehéres, áttetsző hüvelyváladék termelődése normális jelenség. A váladék mennyisége és állaga függ a ciklustól, peteérés idején és a menstruáció előtt termelődése fokozódhat. Hogy sok vagy kevés váladék termelődik az egyénenként változik. A váladék megnövekedett vagy abnormális termelődése a nemi szervek megbetegedését jelezheti.

A hüvelyi folyás (fluor) gombás fertőzés tünetei

A fokozott váladéktermelés kellemetlen nedvességérzetként válik észlelhetővé. A váladék színe sárgás, zöld, szürkés, világosbarna és akár véres is, nem ritkán kellemetlen szagú is. Morzsálodó, fehér folyás gombafertőzésre utalhat. A hüvely gyulladásakor viszketés, égő érzés is felléphet a hüvelyben, nemi érintkezéskor és fájdalom jelentkezhet vizeletürítéskor is.

A hüvelyi folyás (fluor) gombás fertőzés esetleges komplikációi

A folyással kezdődő betegségek -amennyiben nem kerülnek kezelésre)- súlyos következményeket vonhatnak maguk után, mint például a nemi szervek gyulladását, ezáltal termékenységi problémákat, meddőséget.

A hüvelyi folyás (fluor) gombás fertőzés kiváltó okai

Az ok lehet: stressz vagy lelki tényező, hüvelynyálkahártya izgalom hüvelyi öblítéstől vagy egy ottfelejtett tampontól, hormonállis változások: fogamzásgátló szedés vagy terhesség miatt, különböző hüvelyfertőzések (bakteriális, vírus okozta, gomba eredetű), méh-, petefészek- vagy petevezeték gyulladás, a méh vagy a hüvely jó- vagy rosszindulatú daganatai.

Mit tehet ön hüvelyi folyás (fluor) gombás fertőzés esetén

Normális váladéknál semmi teendő nincsen. Néha (műanyag fólia nélküli) tisztasági betétek alkalmazása kellemes lehet. Ha a váladékozást pesszárium, hüvelykúp vagy spirál okozza, abban az esetben más fogamzásgátló módszerről kell gondoskodni. Más tünetektől mentes hüvely váladékozás esetén valószínűleg a hüvely flórájának enyhe változásáról van szó. Ekkor segítenek a tejsavbaktérium tartalmú hüvelykúpok, melyek a hüvely megfelelő flórájának helyreállítását szolgálják.

Mit tehet az orvos hüvelyi folyás (fluor) gombás fertőzés esetén

Az orvos nőgyógyászati vizsgálatot végez és a váladékot elemzésre küldi. A váladékozás okától függően az orvos a megfelelő terápiát rendeli el: baktérium eredetű folyáskor antibiotikumot, a korral együtt járó esetben hormon tartalmú készítményt ír fel. Fertőzések esetében fontos, hogy a partner is egyidejű kezelésben részesüljön.

Szürkés, halszagú folyás: mikor kóros a hüvelyváladék? Tudja meg! Kattintson!

A hüvelyi folyás (fluor) gombás fertőzés megelőzése

A hüvelybe terjedő betegségek megelőzésére a nemi szerveket tatsa tisztán és rendszeresen cserélje fehérneműit. A higiénia túlzásba vitele sem ésszerű, a napi többszöri szeméremdomb mosás és hüvelyöblögetés során, ugyanis megsérülhet a hüvelynyálkahártya, ezáltal a baktériumok védő szerepe is károsodik, ez pedig a kórokozók elszaporodásának kedvezhet. Számos betegségkórokozó nemi érintkezés során terjed. Ezért új partnerrel létesített nemi érintkezés során óvszerrel védekezzen!

Forrás: EgészségKalauz