Ezeket látta már?

Így erősítheti fel az immunválaszt a Szputnyik orosz vakcinánál

szputnyik vakcina, mutánsok, orosz vakcina, szputnyik védettség

Ha a második dózist később adnák be, akkor jobb lenne a védettség.

Most az első oltás után 21 napra kapják az oltottak az orosz vakcinát. Kiderült, hogy akár 3 hónapot is lehet várni a második dózissal, mert jobb az immunválasz.

A Szputnyik V fejlesztői azt közölték, hogy lehetséges megnövelni az első és a második oltás közötti minimális időintervallumot a korábban jóváhagyott 21 napról akár 3 hónapra is. Ezzel lehet növelni az immunválaszt.

A fejlesztők az információt a kutatóközpont honlapján közölték, és elmondták, hogy az oroszországi tömeges vakcináció során tapasztaltakra alapozzák a mondottakat.

Nem a Szputnyik az első koronavírus vakcina, amellyel kapcsolatban a két oltás közötti időszak kihúzását alkalmazzák: az AstraZeneca adenovírust alkalmazó vektorvakcinájának oltási idejéről február elején jelent meg egy cikk a Lancet orvosi folyóiratban, amely szerint 82 százalékra nő a hatékonysága, ha nem egy–másfél, hanem három hónapig várnak a két oltás beadása között.

Oltás utáni antitest mérés: milyen teszt, milyen eredménye elfogadható? Kattintson ide!

Mennyi antitest van a Szputnyik első és második oltása után?

Ahogy korábban megírtuk, nemrég tízezer beoltott ember vérmintáján végeztek antitestvizsgálatokat Szerbiában. A vizsgálat során az antitestek jelenlétét kétszer elemezték: először két héttel az első, majd két héttel a második oltás után. Hangsúlyozták: az antitestszám nem az egyetlen mutatója a szervezet immunválaszának, de azt képes jelezni, hogy az egyes korosztályok miként reagáltak az oltásokra.

A Szputnyik V-nél azt találták, hogy az első adag után három héttel tehát 21 napra rá volt mérhető mennyiségű antitestet, a második oltás után azonban az oltottak több mint 92 százalékánál megvolt a megfelelő ellenanyagszint.

Ez is érdekelheti:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához