Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Így írhatja át az omikron variáns a karanténszabályokat

koronavírus, omikron, járvány, karanténszabály

Lehetőséget biztosítanának rövidebb időtartamra szóló hatósági karanténnak is.

Az omikron terjedése miatt új karanténszabályokat javasol az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) – áll a szervezet jelentésében.

A javaslat szerint az általános karanténszabályok változatlanok maradnának ugyan, de lehetőséget biztosítanának rövidebb időtartamra szóló hatósági karanténnak is, abban az esetben, ha magas nyomás helyeződne az egészségügyre vagy a lakosságra. Emellett engednék, hogy antigén gyorsteszt felmutatása is elegendő legyen a karanténból való szabaduláshoz - írja a Portfólio.

Ennek értelmében a lázból való felgyógyulást követően 24 órával megszűnhet a karanténkötelezettség - a korábbi három nap helyett - , feltéve, ha az adott személy rendelkezik negatív antigén gyorsteszttel, illetve, amennyiben ezt a külső adottságok, azaz a korábban leírt nyomás indokolják.

Koronavírus: Magyarországra is megérkezett az ötödik hullám - kattintson!

Az elmúlt két hétben ugyanis nagy mértékben felgyorsult a koronavírus terjedésének üteme Európában, amelyet jórészt a delta variáns jelenléte és az omikron által okozott fertőzések felfutása okozott.

A fenti ajánlásokon túl az ECDC továbbra is hangsúlyozza

  • a vakcinák,
  • a maszkhasználat
  • és a távolságtartás fontosságát a járvány elleni védekezésben.

Súlyos lesz-e az 5. hullám? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

A javasolt változtatások jelzik, hogy az ECDC megítélése szerint az omikron terjedése rendszerszintű problémákat okozhat mind az egészségügyben, mind pedig a hétköznapi életben. Ha ugyanis sokan betegszenek meg egyszerre, úgy komoly fennakadások lehetnek az oktatás vagy a szállítás terén hosszabb karanténidőszak esetén.

Forrás: ecdc.europa.eu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához